07 Dub 15 15 Zář 17

Ebola: „My všichni jako společenství stále selháváme v pomoci pacientům a lidem ohroženým nákazou“

Promluva mezinárodní prezidentky Lékařů bez hranic Dr. Joanne Liu na konferenci Evropské unie o ebole

Vaše excelence, vzácní hosté, vážení kolegové,

důsledky epidemie eboly v západní Africe na lidské životy snad ani nelze přecenit, ať už jde o úmrtí, strach či dopad na místní komunity a národní zdravotnické systémy.

V době, kdy počty případů eboly výrazně klesají, my všichni jako společenství stále selháváme v pomoci pacientům a lidem, kteří jsou ohroženi nákazou. Úmrtnost v našich léčebných centrech je závratných 50 procent. S tím se nesmíme smířit. Musíme vytvořit praktický plán pro pokračování výzkumu očkování, léčby a diagnostických prostředků. Výstupy z tohoto výzkumu patří v první řadě postiženým komunitám, takže musíme zajistit, aby sloužily primárně v jejich prospěch.

Strach je dominantním faktorem epidemie eboly. V reakci na bezprecedentní výskyt smrtelné nemoci je to normální. Nyní, po více než roce, je ale třeba si uvědomit, že snahy o senzitizaci komunit v boji s dezinformacemi selhaly. Reakci na tento problém je naléhavě třeba zlepšit. V některých případech se téma eboly stává nástrojem politického boje, což jen přispívá ke zmatení a nedůvěře mezi dotčenými komunitami.

V Guineji, kde se dezinformace a strach objevují v nejvyšší míře, humanitární pracovníci a zdravotnické týmy stále čelí podezření, že šíří virus mezi lidmi, a stávají se terčem násilných útoků. V té samé zemi jsme přitom viděli, že když lidé dostanou přesné informace, jejich důvěru lze získat. Donucovací opatření, jako například ozbrojené doprovody terénních týmů, o nichž se nyní v Guinei uvažuje, však strach a nedůvěru pravděpodobně posílí.

Ebola bude za námi, až se 42 dní neobjeví žádný nový případ. Stačí jediný případ, který se nepodaří podchytit, a ebola může být zpět. Abychom dosáhli nulového výskytu, musí být vyšetřen každý jednotlivý člověk, který byl v kontaktu s nějakým nakaženým. Přesto i dnes při sledování takových kontaktů téměř chybí přeshraniční sdílení informací. Pátrací týmy postrádají základní zdroje potřebné k vyhledávání nových případů.

Zatímco se zaměřujeme na nulový výskyt eboly, musíme se také přizpůsobit devastujícím dopadům eboly a zajistit bezpečný přístup ke zdravotní péči i pro jiné případy. Nesmíme přehlížet, že ebola v zasažených zemích ničivě zasáhla celé zdravotnictví. Nástup spalniček v Libérii ukazuje naléhavou potřebu obnovit zdravotnické systémy a důvěru veřejnosti. Hrozby pro veřejné zdraví - možná ještě ničivější než ebola - jsou na obzoru.

Obyvatelé Guineje, Sierry Leone a Libérie budou dál čelit ničivým následkům eboly, přímým i nepřímým. Neměli bychom se předčasně radovat z vítězství. Nemůžeme být spokojení a klidní. Musíme nadále zůstat angažovaní, odhodlaní a připravení okamžitě reagovat.

Děkuji vám za pozornost.

{{{ labels.morehistories }}}