© Florian Lems/MSF
02 Úno 16 12 Květen 21

Malárie: Hrozí sezónní nárůsty i to, že se o nich nedozvíme

Co to je?

Malárie je parazitická infekce, kterou na člověka přenáší infikovaná samička komára Anopheles. V nejhorším případě může vést k poškození orgánů a smrti (pokud není léčená).

Jak se dá malárie léčit?

Nejefektivnější léčbou malárie je artemisinová kombinovaná terapie (ACT). Léky ACT jsou jen mírně toxické, mají málo vedlejších účinků a velice rychle účinkují. Už 41 z 54 afrických zemí oficiálně zavedlo ACT pro prvotní léčbu malárie. Na mnoha místech, kde Lékaři bez hranic působí, jsou ale léky ACT jen obtížně dostupné. Moskytiéry postříkané dlouhodobě účinkujícími insekticidy jsou důležitým způsobem kontroly malárie.

Co dělají Lékaři bez hranic?

V roce 2014 Lékaři bez hranic ošetřili 2 114 900 pacientů s malárií a poskytli sezónní prevenci proti malárii více než 750 000 dětem mladším pěti let. Kromě toho reagovali na mimořádnou situaci kvůli malárii v Demokratické republice Kongo a Čadu.

V čem je problém?

Ačkoliv se celkový počet případů malárie na světě daří snižovat, dochází k sezonním nárůstům jejího výskytu a stále se objevují epidemie, při nichž umírá velké množství lidí. Navíc hrozí riziko vzniku resistence vůči antimalarikům a insekticidům.

Vysidlování obyvatel, globální změny klimatu a mezery ve strategiích sledování a eliminace nemoci vedly k lokalizovaným nárůstům výskytu malárie. V některých zemích je také těžké rozpoznat epidemii. Slabý dohled a nedostatek účinných systémů varování znamená, že nečekaně vysoké sezónní výskyty malárie zůstávají nezaznamenané a nepřichází včas adekvátní reakce.

Co je podle Lékařů bez hranic potřeba udělat?

  • Zajistit univerzální přístup k diagnóze, léčbě a preventivním opatřením: testy a léčba se musí dostat i do venkovských a odlehlých oblastí.
  • Zvýšit dostupnost látky artesunat pro léčbu vážných případů malárie a navýšit kapacity krevních transfuzí.
  • Adaptovat se na nově vznikající rezistence vůči insekticidům.
  • Zlepšit systémy včasného varování. Využívat v analýzách meteorologická data, aby byly dříve rozpoznány potenciální epidemie.
  • Je potřeba garantovat bezplatnou léčbu během epidemií nebo sezónnímu nárůstu případů.

{{{ labels.morehistories }}}