30 Dub 15 15 Zář 17

Lékaři bez hranic a MOAS zahajují pátrací, záchrannou a zdravotnickou operaci ve Středozemním moři

Praha, 10. dubna 2015 – Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) a MOAS (Migrant Offshore Aid Station – organizace na pomoc migrantům překonávajícím moře) dnes oznámily, že zahájí společnou pátrací, záchrannou a zdravotnickou operaci ve Středozemním moři mezi Afrikou a Evropou. Tato život zachraňující operace bude probíhat od května do října, kdy tisíce lidí riskují svůj život ve snaze najít bezpečí a útočiště v Evropě.  

Loňský rok patří k nejhorším v počtu úmrtí lidí pokoušejících se překonat Středozemní moře; na cestě do Evropy jich o život přišlo více než 3.400.

V letošním roce se předpokládá ještě vyšší počet obětí, protože možnosti pomoci člunům, které se na moři octnou v nesnázích, jsou mnohem omezenější. Pátrací a záchranná operace italského námořnictva Mare Nostrum byla přerušena v listopadu 2014 kvůli nedostatku finančních prostředků od evropských vlád a nebyla ničím nahrazena.

„Evropa se obrátila zády“

„Evropa se obrátila zády k lidem, kteří utíkají před nejhoršími humanitárními krizemi naší doby,“ říká ředitel Lékařů bez hranic Arjan Hehenkamp. „Rozhodnutí zavřít dveře a vystavět bariéry na hranicích znamená, že muži, ženy a děti jsou nuceni riskovat své životy a podstoupit zoufalou cestu přes moře. Ignorací se situace nevyřeší. Evropa má zdroje a musí přijmout svou zodpovědnost a učinit všechno pro to, aby na svém prahu zabránila ztrátám na životech.“

Přístav Augusta, Itálie: Zdravotní sestra Lékařů bez hranic Elena Zandanel testuje pacienta na malárii.

Záchrana životů uprostřed zrádných vod

Společný tým Lékařů bez hranic a MOAS bude v příštích měsících pracovat na 40 metrů dlouhé lodi MY Phoenix plující po Středozemním moři. MY Phoenix s posádkou o 20 lidech bude vybaven vysokorychlostními nafukovacími čluny s pevným trupem a průzkumnými drony určenými k monitorování moře a bude poskytovat život zachraňující pomoc lidem v nouzi.

„Náš cíl je jednoduchý,“ říká ředitel MOAS Martin Xuereb. „Nikdo si nezaslouží zemřít a my uděláme vše, co je v našich silách, abychom uchránili před utonutím ty, kteří jsou nuceni podstoupit tuto nebezpečnou cestu přes moře v chatrných člunech. Při loňské operaci jsme za 60 dní zachránili před smrtí 3.000 lidí. Doufáme, že letos budeme ještě úspěšnější, protože naše operace bude v provozu 6 měsíců a budeme pracovat po boku Lékařů bez hranic.“

Loď MY Phoenix, na níž bude tým Lékařů bez hranic a MOAS pracovat.

Na palubě lodi bude k dispozici zdravotnický tým Lékařů bez hranic složený ze dvou lékařů a jedné zdravotní sestry. Bude vybavený tak, aby mohl poskytovat život zachraňující akutní péči, léčit dehydrataci, popáleniny, vážný úžeh a podchlazení, což jsou zpravidla nejnaléhavější potíže u lidí, co strávili několik dnů na moři.

„Nemůžeme ukončit války a utrpení, které nutí lidi opouštět své domovy, ale máme šanci snížit počet úmrtí a poskytnout klíčovou pomoc tisícům, kteří letos v létě pokusí překročit Středozemní moře,“ říká Hehenkamp. „Evropské vlády se rozhodly dát přednost hlídkování a ochraně svých hranic před záchranou životů. Dokud se nezmění politika, kolektivní evropská neochota poskytovat bezpečné alternativy pro uprchlíky toužící se dostat do bezpečí našich přístavů bude stát další životy.“ 

Lékaři bez hranic a MOAS

Lékaři bez hranic jsou mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace, která poskytuje krizovou zdravotnickou pomoc lidem v nouzi bez ohledu na jejich pohlaví, původ, rasu, náboženství anebo politickou příslušnost. V roce 2014 Lékaři bez hranic působili v 63 zemích světa. MOAS je nevládní organizace, která v roce 2014 během 60denní mise zachránila na 3.000 migrantů před utonutím ve Středozemním moři. 

{{{ labels.morehistories }}}