© Florian Lems/MSF
24 Čvc 18 24 Čvc 18

Jižní Súdán: Kvůli násilnému útoku přerušují Lékaři bez hranic většinu svých aktivit v oblasti Maban

Mezinárodní zdravotnická organizace Lékaři bez hranic pozastavila většinu svých aktivit v oblasti Maban na severovýchodě Jižního Súdánu kvůli násilnému útoku, ke kterému došlo v pondělí 23. července.

Včera ráno vnikla skupina neznámých ozbrojených mužů do kanceláře a areálu Lékařů bez hranic. Rabovali majetek organizace i jejích pracovníků, zapálili stan plný vybavení a zničili většinu vozidel a komunikačních zařízení. Nikdo ze zaměstnanců Lékařů bez hranic nebyl v průběhu útoku fyzicky zraněn. Tým je nyní v bezpečí a organizace situaci monitoruje.

Kvůli útoku museli Lékaři bez hranic pozastavit většinu svých zdravotnických aktivit v oblasti Maban. Zajišťovali tam primární a sekundární zdravotní péči v nemocnici v uprchlickém táboře Doro a místním obyvatelům poskytovali konzultace v oblasti primární péče ve státní nemocnici ve městě Bunj.

„I přes útok na naše zařízení zajistí naše týmy na místě nezbytnou péči pacientům v kritickém zdravotním stavu,“ říká vedoucí mise v Jižním Súdánu Samuel Theodore. „Ale s ohledem na to, že nelze zaručit bezpečnost pro naše pracovníky a zařízení, jsme nuceni zbytek našich aktivit pozastavit. To bohužel znamená, že 88 tisíc lidí bude mít jen omezený přístup k tolik potřebné zdravotní péči.”

Lékaři bez hranic odsuzují tento tvrdý útok a vyzývají k respektování a ochraně humanitárních pracovníků a zdravotnických zařízení.

V Mabanu působí Lékaři bez hranic od roku 2011. Poskytují tam lékařskou péči komunitám a uprchlíkům v uprchlickém táboře Doro a ve spolupráci s místními úřady také ve státní nemocnici ve městě Bunj. Od ledna do června tohoto roku organizace poskytla 84 869 ambulantních konzultací, asistovala u 1 317 porodů, ošetřila 4 971 pacientů s malárií a léčila 905 dětí s podvýživou.

{{{ labels.morehistories }}}