22 Dub 10 15 Zář 17

Zambie: Lékaři bez hranic reagují na nejhorší epidemii cholery za posledních deset let

Cholera je v Zambii endemická; hlavní město Lusaka je v období dešťů opakovaně konfrontováno s epidemií cholery. Hlavními příčinami opětovného výskytu a vážného dopadu nemoci jsou chybějící kanalizace, nedostatečný přístup k pitné vodě a špatné hygienické podmínky. Lékaři bez hranic léčí v Lusace již mnoho let ty nejhorší případy cholery. Během posledních 5 týdnů dramaticky vzrostl počet případů cholery na více než 4 500 a přes 120 lidí nemoci podlehlo.

Navzdory naději, že epidemie dosáhla svého vrcholu a počet případů cholery začne klesat, přetrvávající silné deště způsobily ve městě rozsáhlé záplavy a potenciálně zhoršily situaci pro následující období.

Lékaři bez hranic nejenom léčí infikované pacienty, ale také se usilují zabránit dalšímu rozšíření epidemie. Ve čtvrtích Materu, Chawama a Kanyama zřídili 3 centra pro léčbu cholery s kapacitou 567 lůžek a současně podporují dalších 17 jednotek pro léčbu cholery. Od 4. března spolupracují týmy Lékařů bez hranic s ministerstvem zdravotnictví na léčbě 4 020 pacientů.

„Minulý týden jsme přijali 1 054 nových případů cholery, což představuje vrchol epidemie. Toto číslo je dosud nejvyšší za poslední desetiletí,“ řekl vedoucí mise Lékařů bez hranic v Zambii Luke Arend. „Kvůli vážnosti epidemie se v úzké spolupráci se zambijským ministerstvem zdravotnictví snažíme rozšířit naši intervenci.“

Kromě léčby cholery pracují Lékaři bez hranic také na prevenci této nemoci v nejhůře postižených částech města. Odborníci na vodu a sanitární zařízení poskytují v zasažených čtvrtích Lusaky přes 500 000 litrů chlorované vody denně, zatímco téměř 50 terénních pracovníků každý den dezinfikuje domy pacientů s cholerou, poskytuje lidem chlór na čištění vody a učí je, jak zabránit šíření nákazy. Lékaři bez hranic také podporují budování kanalizace, která má odvádět záplavovou vodu z nejhůře postižených oblastí.

Více než 100 dobrovolníků společně s místní divadelní skupinou organizuje v komunitách osvětové aktivity, které informují o možnostech, jak předcházet nemoci. Lékaři bez hranic také připravili hlášení o prevenci cholery, které se vysílá na obrazovkách zambijské národní televize. „Velká většina obyvatel Lusaky nemá přístup k pitné vodě, sanitárním zařízením nebo kanalizaci, což je činí extrémně náchylnými k nákaze,“ řekl Arend. „Místní úřady musí udělat potřebné kroky, aby se do budoucna zlepšila reakce na epidemii cholery a aby se tak zabránilo zbytečným ztrátám na životech.“

„Tyto kroky vyžadují také politickou odpovědnost a zajištění dlouhodobé investice do kanalizace, sanitárního zařízení a dodávek vody v  okrajových čtvrtích Lusaky, aby zbavily město smrtelné cholery. Dlouho zde bylo zabezpečení těchto základních služeb přehlíženo.“

Lékaři bez hranic pracují v Zambii od roku 1999. V projektu na léčbu cholery zde pracuje 17 mezinárodních spolupracovníků společně s více než 500 zambijskými kolegy.

{{{ labels.morehistories }}}