15 Dub 08 15 Zář 17

Tuberkulóza: nové priority, nové výzvy... Rozhovor s Dr. Varainem

Dr. Francis Varaine, koordinátor pracovní skupiny pro TBC organizace Lékaři bez hranic, v rozhovoru hovoří o potřebě nových metod diagnostiky i léčby přizpůsobených operačnímu prostředí Lékařů bez hranic a o prioritách organizace pro rok 2008.

Jaká je dnes situace v oblasti diagnostiky a léčby tuberkulózy?

Na mezinárodní úrovni jsme dnes svědky velké změny v investování do nových léčiv a diagnostiky tuberkulózy. Světová zdravotnická organizace (WHO) si začíná uvědomovat potřebu nových nástrojů, stejně jako rozsáhlejšího výzkumu.

Co se týče Lékařů bez hranic, musíme pokračovat v prezentování našich výsledků, představovat různé přístupy zahrnuté v našich programech a demonstrovat jejich účinnost. Musíme ale rovněž ukazovat jejich meze způsobené nedostatkem vhodných diagnostických a léčebných prostředků.

Pokud jde o multirezistentní tuberkulózu, WHO odhaduje, že každý rok na světě přibude kolem půl milionu nových případů. Před několika lety jsme si mysleli, že tato forma tuberkulózy je omezena pouze na země bývalého Sovětského svazu. Nyní ale zjišťujeme, že na ni narazíme všude, kde se ji snažíme diagnostikovat! Se současnou léčbou, která trvá dva roky a má mnoho vedlejších efektů, není rozumné si myslet, že všechny případy budou léčeny náležitě. Proto je třeba co nejdříve nalézt jednodušší a efektivnější léčbu.

Co především se změnilo v programech Lékařů bez hranic zaměřených na tuberkulózu v loňském roce?

Snažili jsme rozšířit používání 6-měsíčního programu léčby pro běžnou tuberkulózu, narozdíl od léčby 8-měsíční. Tato kratší léčba se ukázala být jako efektivnější. A rozhodli jsme se také pro zavedení samoléčby spojené s následnými návštěvami pacientů u nich doma.

Vedle toho jsme také rozšířili spolupráci s laboratoří Institutu tropické medicíny v Antverpách, abychom zlepšili možnosti diagnostiky multirezistentní tuberkulózy. Pracuje tam náš biolog a laboratorní technik, kteří připravují kultury a antibiogramy pro všechny naše programy, především pak pro rizikové pacienty, u nichž buď léčba nezabrala nebo kteří znovu onemocněli.

A jaké jsou priority Lékařů bez hranic v roce 2008?

Jednou z priorit je diagnostika tuberkulózy u pacientů s HIV. Zahájili jsme pilotní projekt v Homa Bay v Keni, kde jsme zavedli kultury pro všechny HIV pozitivní pacienty, u nichž existuje podezření na tuberkulózu. To ale představuje velké investice jak finanční, tak z hlediska lidských zdrojů. Použitá technika poskytuje výsledky během dvou týdnů, namísto jednoho měsíce při použití běžných metod. Taková úspora času je naprosto zásadní v podmínkách, jaké jsou v Keni, kde 80% pacientů s tuberkulózou je rovněž infikováno HIV.

Konkrétněji pak chceme zlepšit diagnostiku multirezistentní tuberkulózy u pacientů s HIV. Tito pacienti totiž většinou zemřou, ještě předtím než vůbec můžeme diagnózu pomocí testů potvrdit. Vždyť  při použití standardních metod se čeká na výsledky z antibiogramů 2 až 3 měsíce. Chceme tedy prozkoumat použitelnost molekulárních technik (PCR) v polních podmínkách. Tyto testy nám umožňují vypočítat míru rezistence na ryfampicin a poskytnout výsledky během 24 hodin.

Další prioritou je pak zlepšení sledování nozokomiálních infekcí v našich zdravotnických zařízeních. To je integrální součástí našich top-down programů, ale často se přehlíží v jiných programech, především těch v Africe. Naše zařízení nesmí sama představovat zdravotní rizika.


Lékaři bez hranic mají více než 25 000 pacientů s tuberkulózou ve více než 100 programech. V polovině těchto programů je léčba tuberkulózy integrována do všeobecné péče a ve čtvrtině projektů je zahrnuta v programech na léčbu HIV/AIDS. Roste také počet pacientů léčených s multirezistentní tuberkulózou: 580 v roce 2007 oproti 260 v roce 2006.

{{{ labels.morehistories }}}