28 Srp 13 15 Zář 17

Sýrie: Prohlášení Lékařů bez hranic nesmí být důvodem pro vojenskou operaci

Vláda USA stejně jako vlády dalších zemí se v posledních dvou dnech odvolávají na prohlášení různých organizací, mimo jiné Lékařů bez hranic, na jejichž základě označují použití chemických zbraní v Sýrii za nesporné a určují viníky útoku.

Lékaři bez hranic však v reakci na tato tvrzení zdůrazňují, že zdravotnické informace nemohou sloužit jako důkaz pro to, aby se dal jednoznačně určit původ neurotoxického činitele, ani jako podklad pro přisouzení zodpovědnosti.

Lékaři bez hranic 24. srpna oznámili, že tři nemocnice poblíž Damašku, které podporují dodávkami léků, zdravotnického materiálu a technikou, přijaly 3600 pacientů s neurotoxickými příznaky, z nichž 355 zemřelo.

Přestože podle našich informací tyto příznaky způsobil masivní útok neurotoxickým činitelem, Lékaři bez hranic jasně uvedli, že je nutné vědecky potvrdit přítomnost nervového plynu, a požadovali nezávislé vyšetření, které by do celého incidentu vneslo světlo. Pokud by přítomnost takového neurotoxického činitele byla nezávislým vyšetřováním potvrzena, znamenalo by to nepřijatelné porušení lidských práv. Lékaři bez hranic rovněž uvedli, že jako humanitární zdravotnická organizace nemohou určovat, kdo je za událost zodpovědný.

Nyní probíhá nezávislé vyšetřování komisaři OSN. Lékaři bez hranic odmítají, aby jejich tvrzení bylo používáno jako náhražka nezávislého vyšetřování nebo jako odůvodnění vojenské akce. Role Lékařů bez hranic jako nezávislé humanitární zdravotnické organizace spočívá jen a pouze v záchraně lidských životů, zmírňování utrpení obyvatel postižených syrským konfliktem a v přinášení svědectví, když jsou konfrontováni se závažnými událostmi, a to v přísném souladu se zásadami neutrality a nestrannosti.

Poslední masivní příliv pacientů s neurotoxickými příznaky v governorátu Damašku přichází na vrcholu už tak katastrofální humanitární situace, jíž Syřané čelí a která se vyznačuje mimořádným násilím, vysídlováním obyvatel, ničením zdravotnických zařízení a výrazným omezováním nebo blokováním humanitární činnosti.

{{{ labels.morehistories }}}