12 Bře 12 15 Zář 17

Spalničky si v Somálsku vybírají svou daň

Nekontrolovaná nákaza spalniček v současnosti řádí na jihu Somálska. Nemoc je vysoce nakažlivá a neočkované děti jsou ve velkém nebezpečí - zejména pokud jsou podvyživené. Válka v jižním Somálsku přispívá k šíření podvýživy, malému pokrytí očkováním a omezuje dostupnost zdravotní péče. Tyto faktory pak posilují šíření a dopad epidemie spalniček. V některých programech Lékařů bez hranic v posledních dnech a týdnech prudce vzrostl počet nakažených spalničkami, mnoho z nich přichází v kritickém stavu.

„V uplynulých týdnech jsme ve městěch Haramka a Marere a v údolí Juba diagnostikovali a ošetřili přes 300 pacientů se spalničkami, většinou dětí,“ říká Silvia Colona, projektová koordinátorka Lékařů bez hranic v jižním Somálsku. „Minulý týden jsme také poslali tým pro léčbu spalniček do města Kismayo. Okamžitě byl zahrnut případy kriticky nemocných dětí,“ dodává.

Neléčené spalničky jsou zvláště pro malé děti většinou smrtelné. S odpovídající péčí však většina pacientů přežije. „Věděla jsem, že to jsou spalničky,“ říká jedna z matek, která přinesla své dítě do centra Lékařů bez hranic v Kismayu. „Netušila jsem, kde by mohli mé dítě vyléčit. Pak mi ale příbuzní řekli o tomhle centru pro léčbu spalniček,“ doplňuje svůj příběh.

Kvůli nedostatku povědomí o léčbě a špatné bezpečnostní situaci se však bohužel mnoho jiných nemocných k péči nemůže dostat. „Myslíme si, že to je jen špička ledovce a že mnoho nemocných se k nám prostě nedostane,“ říká Silvia Colona.

Spalničkám jde jednoduše předejít očkováním, ale pokrytí očkováním je ve většině Somálska minimální. Logistické a bezpečnostní problémy nejsou jedinými příčinami tohoto stavu. Lékaři bez hranic stále čekají na povolení místních úřadů, aby mohli v několika oblastech zahájit očkovací kampaně. Pokud bude povolení uděleno, očkování bude zařazeno mezi priority Lékařů bez hranic a zabrání mnoha zbytečným úmrtím.

Lékaři bez hranic jsou stále odhodláni poskytovat zdravotní a humanitární pomoc pro Somálce vně i uvnitř země. Od května do prosince 2011 ošetřili Lékaři bez hranic přes 95.000 pacientů s podvýživou, léčili 6.000 nemocných spalničkami a dalších 235.000 dětí naočkovali v dostupných oblastech a v uprchlických táborech v Etiopii a Keni. Ve svých zařízeních provedli Lékaři bez hranic přes 540.000 zdravotních vyšetření.

Zabití dvou spolupracovníků Lékařů bez hranic na konci roku 2011 v Mogadišu bohužel vedlo k omezení aktivit ve městě. Kromě toho byly také v říjnu 2011 uneseny dvě spolupracovnice v severní Keni a dodnes nebyly propuštěny, což si vynutilo omezení aktivit v uprchlickém táboře Dadáb. Lékaři bez hranic apelují na všechny Somálce a zejména na autority v somálských regionech, kde jsou naše kolegyně zadržovány, aby udělali vše pro jejich bezpečné propuštění.

{{{ labels.morehistories }}}