08 Srp 11 15 Zář 17

Somálsko: Lékaři bez hranic distribuovali humanitární pomoc v Džilíbu

Přes 3 600 lidí, kteří nalezli dočasné útočiště v somálském městě Džilíb na jihu údolí Džuba, obdrželo plastové plachty na zbudování přístřeší, moskytiéry a mýdlo. Distribuci uskutečnil tým Lékařů bez hranic, který v sousedním Marare vede terapeutický program pro podvyživené děti.

„Dozvěděla jsem se, že v Džilíbu je tábor pro vysídlené lidi, kde distribuují jídlo, a proto jsme se rozhodli sem přijít,“ říká matka šesti dětí, která putovala téměř 230 km, aby se dostala do tábora. „Nejdříve jsme chtěli jít až do Keni, ale nemohli jsme si dovolit zaplatit tak vysokou cenu za dopravu. Přišli jsme tedy sem a doufali, že tu dostaneme nějakou pomoc. Mívali jsme krávy, ale ty před čtyřmi měsíci začaly hynout kvůli suchu. Když uhynuly poslední dvě, opustili jsme naší vesnici a patnáct dní šli pěšky do Džilíbu.“

Distribuce humanitárních potřeb má za cíl umožnit lidem, kteří dosud musí přežívat pod otevřenou oblohou, postavit si potřebné přístřešky. Díky moskytiérám se rovněž budou moci lépe chránit před malárií, jejíž šíření je znát i v nemocnici Lékařů bez hranic v Marare, kde nedávno vzrostl počet nemocných pacientů.

V samotné nemocnici v Marare bylo k 4. srpnu v rámci intenzivního výživového programu hospitalizováno 101 vážně podvyživených dětí se zdravotními komplikacemi a dalších 740 podvyživených dětí se léčilo v ambulantních výživových centrech ve městě a okolí. 

Lékaři bez hranic v reakci na stále rostoucí potřeby rozšiřují své zdravotnické a výživové aktivity v oblasti.


© MSF. Džilíb - Somálsko, 24.7.2011. Distribuce humanitární pomoci.

Lékaři bez hranic pracují v Somálsku od roku 1991 a v současnosti poskytují bezplatnou zdravotní péči v osmi regionech na jihu země. Více než 1 400 somálských spolupracovníků spolu s přibližně 100 spolupracovníky v Nairobi poskytuje bezplatnou zdravotní péči, léčbu podvýživy, chirurgické operace, humanitární pomoc vysídleným obyvatelům a distribuci pitné vody. Pro své projekty v Somálsku nepřijímají Lékaři bez hranic finanční dary od žádné vlády a spoléhají se výhradně na finanční pomoc soukromých dárců.

{{{ labels.morehistories }}}