26 Srp 10 15 Zář 17

Pákistán: Lékaři bez hranic rozšiřují pomoc obětem povodní

Čtyři týdny od zahájení pomoci záplavami zasaženému Pákistánu Lékaři bez hranic zintenzivňují své aktivity v postižených oblastech a připravují jejich rozšíření do nových míst, která jsou díky záplavám stále odříznuta od životně důležité pomoci. Lékaři bez hranic až dosud vyšetřili více než 16.500 lidí, léčili 1.600 průjmových onemocnění a denně distribuují přes půl milionu litrů pitné vody. V Pákistánu mají v současnosti více než 110 mezinárodních a 1.200 místních spolupracovníků.

» Čtěte více o Pákistánu

Místa aktivit Lékařů bez hranic zmiňovaných v textu.

Přístup k pitné vodě

Lékaři bez hranic ve snaze zabránit šíření nemocí přenášených kontaminovanou vodou, zintenzivňují své aktivity na distribuci pitné vody v hlavních městech a odlehlých vesnicích v okresech provincie Chajbar Paštúnchwá (Čarsada, Svát, Novšera, Dolní Dir a Dargai).

V nadcházejících dnech zahájí Lékaři bez hranic distribuci pitné vody a sanitárního zařízení v provinciích Sindh a Balúčistán. Týmy provedou vyhodnocení systému na dodávky vody ve městech Dera Murad Jamali (Balúčistán) a Sukkur (Sindh), aby se ujistily, že je voda před místní distribucí chlorována.

Lékaři bez hranic nyní poskytují více než  540.000 litrů pitné vody denně skrze stálá i mobilní vodní stanoviště. Týmy také distribuují kanystry a vědra rodinám, které nemají dostatek nádob na vodu, a pomáhají místním komunitám s vyčištěním a obnovou kontaminovaných studní.

„Znepokojuje nás, že některé rodiny, které mají doma malá čerpadla, začaly opět používat vlastní zdroje vody. To není dobré, protože voda je stále kontaminovaná a může způsobit mnoho onemocnění. Pitnou vodu budeme poskytovat do té doby, než se potvrdí připravenost městských zdrojů pro každodenní použití,“ vysvětlil Muhammad Shakeel, člen týmu odborníků na vodu a sanitaci Lékařů bez hranic ve městě Novšera.


© Ton Koene, distribuce vody v Novšeře a okolí, srpen 2010.

Zdravotnická osvěta

Důležitou roli hrají osvětoví pracovníci, kteří informují obyvatele o možných zdravotních rizicích. Během distribuce také vysvětlují lidem, jak používat tablety na čištění vody, aby získali pitnou vodu. Soupravy základního vybavení obvykle obsahují 20 tablet, které v případě správného používání zajistí sedmičlenné rodině bezpečnou čistou vodu na dobu dvou týdnů.

V Dera Murad Jamali v provincii Balúčistán jsou Lékaři bez hranic kromě současných špatných hygienických podmínek znepokojeni také zhoršující se výživou situací. Osvětoví pracovníci tak proto vedle zdraví a hygieny zvyšují podvědomí o podvýživě. Lékaři bez hranic v současnosti léčí přibližně 300 dětí trpících vážnou podvýživou ve svém již existujícím programu na léčbu podvýživy u dětí do 5 let.

Mobilní kliniky a zdravotnická střediska

Od 1. srpna 2010 poskytli Lékaři bez hranic více než 16.664 zdravotnických konzultací lidem postiženým záplavami v různých oblastech Pákistánu. Téměř polovina těchto konzultací byla poskytnuta prostřednictvím 14 mobilních klinik v odlehlých nebo hustě obydlených oblastech (Dera Murad Jamali, Khabula, Sobhatpur, Malakand, Svát, Dolní Dir, Čarsada, Sukkur a Péšávar).

Kvůli vysokému počtu pacientů trpících průjmem založili Lékaři bez hranic také šest center pro léčbu průjmových onemocnění v okresech Svát, Dolní Dir, Malakand, Hangu, Kot Addu a Dera Murad Jamali. V případě potřeby jsou týmy připraveny a vybaveny otevřít další centrum.

Lékaři bez hranic dosud léčili přibližně 1.600 případů průjmových onemocnění.

Distribuce materiální pomoci

I přes neustálou hrozbu nových záplav pokračují Lékaři bez hranic v distribuci balíčků základního vybavení postiženým lidem ve snaze zlepšit základní životní podmínky a zabránit šíření nemocí. V provinciích Balúčistán a Chajbar Paštúnchwá bylo v postižených oblastech distribuováno více než 14.675 sad základního vybavení a 4.855 stanů. Distribuce bude v nadcházejících dnech narůstat v závislosti na vyhodnocování situace v nových oblastech.

Nové aktivity

Stoupající hladina řeky Indus vyhnala v některých oblastech provincie Balúčistán a v horním Sindhu až 90% obyvatel z jejich domovů.

Lékaři bez hranic zahájili ve městě Sukkur na severu provincie Sindh distribuci materiální pomoci a provoz tří mobilních klinik, které budou poskytovat zdravotnickou pomoc záplavami postižené komunitě. Mobilní týmy se v Sindhu setkávají se skupinami čítajícími až tisíc lidí, kteří zoufale potřebují zdravotnickou pomoc, mezi nimi zejména děti. Lékaři bez hranic v Sukkuru také podporují 30-lůžkové pediatrické oddělení pro děti do 5 let.

Ve městě Hajdarábád v jižním Sindhu zřídili Lékaři bez hranic novou kancelář pro koordinaci svých humanitárních aktivit v oblasti.

Průzkumné týmy i nadále vyhodnocují situaci provinciích Chajbar Paštúnchwá, Paňdžáb, Sindh a Balúčistán, a identifikují nová místa, kde se ještě nedostalo lidem pomoci. Lékaři bez hranic se připravují na rozsáhlou zdravotnickou a humanitární pomoc prostřednictvím distribuce sad základního vybavení a pitné vody a zřízení nových mobilních klinik a center na léčbu průjmových onemocnění.

V současnosti pracuje v Pákistánu v rámci krizové pomoci i již dříve existujících projektů více než 110 mezinárodních a 1.200 pákistánských spolupracovníků Lékařů bez hranic.

Od roku 1988 poskytují Lékaři bez hranic v Pákistánu zdravotnickou pomoc obyvatelům Pákistánu a afghánským uprchlíkům trpícím následky ozbrojených konfliktů, nedostatečného přístupu ke zdravotní péči a přírodních katastrof v provinciích Chajbar Paštúnchwá, Balúčistán, Kašmír a v teritoriu Federálně spravovaných kmenových územích. Pro práci v Pákistánu Lékaři bez hranic nepřijímají žádnou vládní finanční pomoc a spoléhají se výhradně na soukromé dary.

{{{ labels.morehistories }}}