06 Dub 10 15 Zář 17

Pákistán: Exploze bomby zanechala 44 mrtvých a 88 vážně zraněných

Po explozi v oblasti Lower Dir, ke které došlo v pondělí v pákistánské Severozápadní pohraniční provincii, ošetřil zdravotnický personál Lékařů bez hranic a pákistánského ministerstva zdravotnictví 88 většinou vážně zraněných lidí.

K explozi došlo ve městě Timurgara, přibližně 600 m od hlavní okresní nemocnice, kterou Lékaři bez hranic podporují. Jednou z priorit je pomáhat nemocnici rozšiřovat kapacity, aby byla připravena reagovat na incidenty s vysokým počtem zraněných. V tomto případě utrpělo několik pacientů otevřené zlomeniny a abdominální zranění. V operačním sále provedli Lékaři bez hranic společně s týmy ministerstva zdravotnictví 5 život zachraňujících operací. Dalších 34 pacientů bylo přeloženo do fakultní nemocnice v Péšaváru.

„Explozi jsme nejenom slyšeli, ale také pocítili,“ říká spolupracovník Lékařů bez hranic Dr. Sloboda, který pracuje na pohotovosti. „Stalo se to hned vedle nemocnice a během několika minut nás zaplavili zranění.“ Zdravotnické týmy se s masivním přílivem lidí vypořádaly prováděním triáže přímo na pohotovosti.

Lékaři bez hranic museli na podobný masivní příliv zraněných na nemocniční pohotovosti reagovat již potřetí za posledních 6 měsíců, a proto také vyškolili nemocniční personál, jak zvládat podobné krizové situace. „Naším cílem je poskytovat nejlepší možnou zdravotnickou pomoc těm, kteří ji nejvíce potřebují,“ říká Dr. Sloboda. „Navzdory ohromnému počtu pacientů na ambulanci následně po explozi jsme byli schopni zachránit hodně životů.“

MUDr. Sloboda pokračuje: „Když nastane krizová situace, jsou klíčové dostatečné zásoby léků a zdravotnického materiálu, stejně tak jako adekvátní počet zkušeného personálu.“

Lékaři bez hranic, společně s týmy ministerstva zdravotnictví, ošetří na ambulanci v nemocnici v Timurgara přibližně 1 100 pacientů týdně. Lékaři bez hranic v nemocnici také zřídili nový operační sál, jednotku pooperační péče a zavedli systém sterilizace a nakládání s odpady.

Lékaři bez hranic poskytují zdravotnickou pomoc pákistánským a afghánským uprchlíkům trpícím následky ozbrojených konfliktů, nedostatečného přístupu ke zdravotní péči a přírodních katastrof v Severozápadní pohraniční provincii, Federálně spravovaných kmenových územích, Balúčistánu a Kašmíru již od roku 1998.

Pro svoji práci v Pákistánu nepřijímají Lékaři bez hranic žádnou vládní finanční pomoc a spoléhají výhradně na soukromé dary.

{{{ labels.morehistories }}}