19 Čvn 08 15 Zář 17

Mount Elgon, Keňa: Terorizované obyvatelstvo zoufale potřebuje pomoc

[Video: Mount Elgon: A Terrorised Population in Desperate Need of Assistance - 5:46 min.]

Praha/Nairobi, 17. června 2008. Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic/Médecins Sans Frontières volá po okamžitém rozšíření pomoci obyvatelům Mount Elgon na západě Keni a vyzývá k ukončení nevybíravého násilí, které zdejší populaci sužuje už téměř dva roky.

Od srpna 2006 je civilní obyvatelstvo zajato uprostřed konfliktu mezi keňskou vládou a milicemi kmene Sabaotů (Sabaot Land Defence Force - SLDF), které se chopily zbraní kvůli údajně nespravedlivému rozdělování půdy. Desetitisíce lidí byly od té doby vysídleny a mnozí z nich byli svědky brutálních zločinů, byli zmrzačeni nebo přišli o své blízké.

Každý den se musí se situací nějak vypořádat. V celkově nebezpečném prostředí postrádají přístup k základním službám, nemají oblečení, potraviny, přístřeší ani deky. Mnozí bydlí v chatrných přístřešcích v kopcích, kde jsou vystaveni chladným nocím, a přežívají jen díky omezené pomoci, které se jim dostává, mj. i od místních obyvatel.

Lékaři bez hranic poskytují zdravotnickou a humanitární pomoc lidem v Mount Elgon od dubna 2007. Od té doby se organizace opakovaně snaží ke krizi v regionu přitáhnout pozornost. Protože se stále setkávají s populací traumatizovanou několikaletým násilím a humanitárními potřebami, které zůstávají nenaplněné, jsou nyní Lékaři bez hranic nuceni promluvit veřejně. „Samotná lékařská pomoc nemůže stačit na rozsáhlé potřeby lidí v Mount Elgon,“ říká vedoucí mise Lékařů bez hranic Rémi Carrier. „Potřebují ochranu před násilím a rozsáhlejší pomoc, jejich kritické situaci je třeba věnovat mnohem více pozornosti.“

Hlavní reakcí vlády na násilné nepokoje v oblasti bylo opět násilí, které vyvrcholilo ve společné policejní a vojenské operaci zahájené 9. března 2008. Během této akce se konflikt přiostřil, což mělo značný dopad na civilní obyvatelstvo, které musí snášet útoky, mučení a nejrůznější další příkoří.

„Od té doby, co tu jsme, viděly a léčily naše zdravotnické týmy v Mount Elgon pacienty s násilnými zraněními, nejvíce pak v posledním roce. Vrchol nastal po zahájení operace, kdy jsme během následujícího měsíce ošetřili více než 250 zraněných,“ vysvětluje Carrier. „Oběti, většinou dospělí muži, utrpěli svá zranění při vyšetřování jejich údajného napojení na milice. To ještě dále stěžuje situaci už tak traumatizované populace, ožebračené a v posledních dvou letech pravidelně vysídlované.“

Současně s tím se civilisté stále bojí násilí i ze strany milicí SLDF. Jedna žena, která byla napadena v polovině dubna a poté byla ošetřena Lékaři bez hranic, vypráví: „Na cestě jsme byli napadeni čtyřmi mladými muži. Bili nás mačetami a povalili nás na cestu. Zatímco nás bili, křičeli: Řekněte jim, že milice jsou stále naživu! - Jeden muž zemřel a já jsme upadla do bezvědomí.“

Rezidenti ani vysídlení nemají už mnoho dalších možností, jak se se situací vypořádat. Lékaři bez hranic proto volají po okamžitém rozšíření pomoci a ochrany těchto lidí, aby získali novou šanci. Pokud se bude na násilí reagovat ještě intenzivnějším násilím beze snahy řešit příčiny konfliktu, není pravděpodobné, že by se situace zásadně zlepšila a utrpení civilní populace ustalo.

Lékaři bez hranic jsou jednou z mála organizací, která poskytuje pomoc lidem postiženým konfliktem v Mount Elgon. V reakci na násilí proti civilistům soustředí se od dubna 2007 především na podporu zdravotnických zařízení primární péče, vakcinaci a poskytování zdravotní péče prostřednictvím mobilních klinik působících ve vzdálených oblastech. Ustavili rovněž referenční systém pro transport vážných případů do nemocnic a distribuují šatstvo a deky.

Více informací o krizi v Mount Elgon a příběhy obětí je možné nalézt v květnové zprávě Lékařů bez hranicMount Elgon: Does anybody care? [PDF, 1MB]

{{{ labels.morehistories }}}