04 Úno 10 15 Zář 17

Mogadišu: 52 žen a dětí zraněných při nevybíravé střelbě přijato do nemocnice Daynile

Nairobi / Praha, 3. února 2010. – Se znovuobnovením prudkých bojů v somálském hlavním městě Mogadišu přijala humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic do své nemocnice v městské části Daynile od 29. ledna do 2. února 89 lidí se zraněními způsobenými výbuchy či střelbou. Z toho bylo 52 žen a dětí.

„Tento velký počet zraněných žen a dětí, které jsme přijali během pouhých 72 hodin, ukazuje, že se nejedná o náhodná  zranění, o naprostý nedostatek ohledu k bezpečí civilistů,” říká vedoucí mise Lékařů bez hranic Axelle de la Motte St. Peirre. „Situace v Mogadišu je neuvěřitelně komplikovaná a za vysoký počet mrtvých a zraněných mohou všechny strany. Nevybíravá střelba v hustě osídleních oblastech je zcela neakceptovatelná.”

V roce 2009 bylo do nemocnice Daynile přijato 1137 lidí se zraněními způsobenými výbuchy či střelbou. Téměř polovinu z nich přitom tvořily ženy a děti mladší 14 let.

Lékaři bez hranic vyzývají všechny válčící strany, včetně přechodné federální vlády (TFG), mírových sborů Africké unie (AMISOM) a opozičních skupin, aby se snažily minimalizovat riziko civilních obětí dodržováním principů rozlišování a přiměřenosti.

Lékaři bez hranic jsou nezávislá zdravotnická organizace s projekty v osmi regionech Somálska. Více než 1500 somálských pracovníků, podporovaných přibližně 90 spolupracovníky v Nairobi, poskytuje v některých oblastech základní zdravotní péči, léčbu podvýživy, lékařskou péči a podporu lidem bez domova, provádí chirurgické operace a poskytuje vodu a věci denní potřeby. Lékaři bez hranic nepřijímají pro své projekty v Somálsku žádné vládní dary, všechny finanční dary pocházejí pouze od soukromých dárců.

{{{ labels.morehistories }}}