24 Úno 12 15 Zář 17

Mali: Jeden mrtvý a deset zraněných při útoku na tábor v oblasti Kidal

Ve středu 22. února odpoledne zaútočily na tábor tuaregských civilistů na severu země vrtulníky malijské armády. Zdravotnické týmy Lékařů bez hranic a malijské ministerstvo zdravotnictví v oblasti ošetřily jedenáct zraněných. Devět z nich byly ženy a děti, včetně mladé dívky, která svým zraněním podlehla.

Tábor Ag Haross Kayone leží asi 20km od města Kidal. Žije v něm asi dvacet rodin, které uprchly před konfliktem mezi malijskou armádou a MNLA, rebelským hnutím Tuaregů. Boje probíhají už déle než měsíc.

Tábor byl zasažen střelami z vrtulníku okolo čtvrté hodiny odpoledne.  Jedenáct lidí bylo zraněno, tři z nich těžce. Týmy Lékařů bez hranic převezly dva zraněné do nemocnice v Kidalu.

„Žádáme všechny strany konfliktu, aby omezily používání násilí a rozlišovali mezi vojáky a civilisty,“ uvedl Michel Oliver Lacharité, programový manažer Lékařů bez hranic v Mali.

Týmy Lékařů bez hranic poskytují v posledním týdnu na severu Mali základní zdravotní péči pro násilím vysídlené lidi. Na jihu země v regionu Sikasso působí organizace už od roku 2009. V roce 2011 tam Lékaři bez hranic v rámci svých pediatrických a výživových aktivit ošetřili více než 85.000 dětí.

Přečtěte si více o našich aktivitách v Mali.

{{{ labels.morehistories }}}