10 Říj 11 15 Zář 17

Libye: Urgentní zdravotní péče v Sirtě

Lékařům bez hranic se 3. října konečně podařilo doručit léky a zdravotnický materiál do Sirty, která je v centru současných bojů v Libyi. Lékaři bez hranic se už více než týden snažili do Sirty doručit pomoc, protože zdravotnická situace ve městě se podle zpráv tamějších lékařů neustále zhoršovala.

„Informovali nás, že jejich nemocnice jsou tak přeplněné zraněnými, že někdy nejsou s to poskytnout potřebnou péči v jiných urgentních případech, jako jsou gynekologicko-porodnické komplikace, pediatrické případy či pacienti trpící chronickými nemocemi,“ říká Dr. Mégo Terzian, koordinátor krizové pomoci Lékařů bez hranic. „Kromě toho neustále čelí výpadkům v dodávkách elektřiny a vody a nedostatku zdravotnického vybavení. Nejvíce teď potřebují anestetika, antibiotika, analgetika a krevní transfúze,“ dodává Dr. Mégo Terzian.

Lékaři bez hranic v Sirtě

Kvůli bojům byli Lékaři bez hranic schopni dodávat léky nejdříve jen do malého města vzdáleného deset kilometrů od Sirty. 3. října se však podařilo dopravit léky a zdravotnické vybavení až do Sirty, především kyslíkový koncentrátor a obvazový materiál.

V oblasti bojů jsou urgentní případy ošetřovány na zdravotnických stanovištích u frontových linií v Sirtě a Baní Valíd. Hlavní zdravotnické středisko bylo založeno ve starém prázdninovém domě asi 50 kilometrů od Sirty. Jakmile jsou zde zranění stabilizováni, jsou převáženi sanitkami či helikoptérou do Misuráty či Tripolisu, kde se nachází nejbližší nemocnice s chirurgickými odděleními. Lékaři bez hranic středisku poskytují logistickou podporu, léky a zdravotnické vybavení a uspořádali zde výcvik první pomoci.

Chirurgický tým

V nemocnici Kasr Ahmed v Misurátě působí chirurgický tým Lékařů bez hranic, který se stará o zraněné a jiné akutní případy. Lékaři rovněž poskytují pomoc válečným vězňům z místních vězení, kteří jsou do nemocnice převáženi kvůli chirurgickým zákrokům.

Jedním z důsledků současných bojů probíhajících na obou stranách od Misuráty jsou civilisté prchající z bašt bývalého režimu v Sirtě a Baní Valíd. Někteří míří do Tripolisu, jiní hledají úkryt v okolí Misuráty nebo se uchylují do táborů pro vysídlené Kaddayia, Al Hicha či Wachka. Lékaři bez hranic monitorují situaci v táborech a poskytují zde zdravotní péči, v táboře Al Hicha s kapacitou 2 000 lidí pak podporují místní lékaře dodávkami léků.

Lékaři bez hranic v Libyi

Další zdravotnické týmy Lékařů bez hranic působí v nemocnicích v Džafranu a Zintánu na západě Libye. Lékaři bez hranic sem dodávají zdravotnické vybavení a léky a poskytují psychologickou pomoc obětem války.

V Misurátě Lékaři bez hranic poskytují zdravotní a pooperační péči v několika vězeních, kde rovněž nabízejí psychologickou pomoc zadržovaným, nejčastěji zajatým vojákům. V samotné Misurátě působí psychologové Lékařů bez hranic jako odborní poradci, kteří poskytují výcvik libyjským psychologům.

V Tripolisu a okolí Lékaři bez hranic poskytují pomoc skupinám uprchlíků, především zdravotnické konzultace, psychologickou podporu a základní materiální vybavení.

{{{ labels.morehistories }}}