14 Říj 09 15 Zář 17

Lékaři bez hranic vyzývají výrobce léčiv, aby vstoupili do projektu „Patent Pool“ a sdíleli své patenty na HIV léky

Praha, 14.října 2009. Mezinárodní zdravotnická a humanitární organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières vyzývá devět největších světových výrobců léčiv, aby pomohli zlepšit dostupnost nových léčiv pro miliony lidí s HIV/AIDS. Pomoci mohou sdílením svých patentů na klíčové HIV léky.

Projekt Patent Pool je nástroj, který umožní přístup k patentům různých společností všem zájemcům, kteří budou usilovat o další vývoj těchto léků. Držitelé patentů obdrží licenční poplatky hrazené těmi, kteří budou patenty dále využívat. Podobný nástroj se již osvědčil při inovacích v leteckém průmyslu a v oboru digitálních technologií.

Je to jednoduché - výrobci léčiv sdílejí své know-how za férové licenční poplatky,” sdělila Michelle Childs z vedení kampaně Lékařů bez hranic za lepší přístup k základním lékům, známé jako ACCESS. „Zároveň má ale tento nástroj potenciál změnit přístup farmaceutických společností k dostupnosti HIV léčiv a budoucím inovacím. Přístup, který by mohl být alternativou ke konfrontaci a sporům, jak je známe z minula.”

Projekt Patent Pool pro HIV léčiva v současnosti zakládá mezinárodní agentura pro nákup léčiv UNITAID. Pro úspěch iniciativy je ochota vlastníků patentů přidat se a sdílet své patenty zásadní.

Celý systém je dobrovolný a farmaceutické společnosti mají na výběr. Nyní po nich chceme, aby se rozhodly,” uvedla dále Childs. „Pro farmaceutické společnosti je to příležitost dokázat, že jsou skutečně odhodlány k efektivním krokům, které pomohou lidem v rozvojovém světě dostat se k životně důležitým lékům proti HIV. Některé společnosti se už o Patent Pool začaly zajímat. Nyní je ale potřeba, aby šly o krok dál a začaly své patenty sdílet.

Dopad na lidi, kteří žijí s HIV/AIDS, může být zásadní. Patent Pool může urychlit inovace a dodat na trh dostupnější verze nových léčiv, protože generická produkce léků bude moci začít mnohem dříve než po dvaceti letech, po které platí patentová ochrana. V současné době jsou překážky, vyvstávající z patentového práva, vidět hlavně na vývoji speciálních pediatrických variant osvědčených léků nebo velmi potřebných jedno-ampulkových kombinací léků.

Tato příležitost přichází v klíčové době,” sdělil Dr. Eric Goemaere, zdravotnický koordinátor Lékařů bez hranic v Jihoafrické republice. „U mnoha pacientů v našem léčebném programu se projevila rezistence vůči používaným lékům a tak nyní potřebují přejít na novější varianty léků. Ty jsou ovšem buď nedostupné nebo příliš drahé a pacienti se opět ocitají před hrozbou úmrtí na AIDS.“

Lékaři bez hranic nyní zahajují e-mailovou kampaň, která vyzývá farmaceutické společnosti Abbott Laboratories, Boehringer Ingelheim, Bristol-Myers Squibb, Johnson & Johnson, Gilead Sciences, GlaxoSmithKlein, Merc & Co, Pfizer a Sequoia Pharmaceuticals, aby podpořily vznikající Patent Pool a vložily do něj ke sdílení své patenty na HIV léky. Tyto léky, které Lékaři bez hranic na základě vlastních zkušeností identifikovali jako klíčové, jsou rovněž doporučovány Světovou zdravotnickou organizací (WHO) pro použití v rozvojových zemích.


Lékaři bez hranic léčí momentálně 140 000 pacientů s HIV/AIDS v 30 zemích světa. Lékaři bez hranic zahajují e-mailovou kampaň, která vyzývá farmaceutické společnosti ke sdílení HIV patentů v projektu Patent Pool, který zakládá agentura UNITAID. Pro více informací viz http://www.msfaccess.org/.

Lékaři bez hranic vyzývají, aby prostřednictvím Patent Pool byly sdíleny všechny patenty na následující antiretrovirové léky: lopinavir, ritonavir (Abbott Laboratories); nevirapine, tipranavir (Boehringer Ingelheim); didanosine, atazanavir (Bristol-Myers Squibb); lamivudine, abacavir, fosamprenavir, S/GSK1349572 (GlaxoSmithKline); tenofovir disoproxil fumarate, emtricitabine, GS-9350, elvitegravir (Gilead Sciences); efavirenz, raltegravir (Merck); maraviroc (Pfizer); SPI-452 (Sequoia); darunavir, etravirine, rilpivirine (Johnson & Johnson/Tibotec).

{{{ labels.morehistories }}}