24 Dub 07 15 Zář 17

Lékaři bez hranic vítají uvedení nového léku proti malárii na trh

Humanitární organizace Lékaři bez hranic uvítala uvedení nového léku proti malárii na trh. Jedná se o levnější a pro pacienty šetrnější "dva v jednom" kombinaci látek artesunat a amodiaquin. Tento preparát, také známý pod zkratkou ASAQ, je výsledkem výzkumu neziskové Iniciativy za léky proti opomíjeným nemocem (Drugs for Neglected Diseases Initiative - DNDi) ve spolupráci se společností Sanofi-Aventis, který dokazuje, že vývoj nových léků je možný i bez jeho patentování ve veřejné sféře.

Preparáty obsahující kombinaci látek artemisininu, neboli ACT, jsou doporučovány k léčbě malárie i Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

Život zachraňující léčba je však k dispozici pouze v omezeném rozsahu: v roce 2006 bylo postiženým na celém světě poskytnuto méně než 80 milionů léků, ačkoli je každoročně diagnostikováno minimálně 400-500 milionů případů malárie. Lékaři bez hranic léčili v roce 2006 přibližně 1,7 milionů pacientů trpících malárií kombinací látek artesunat a amodiaquin, avšak obsažených odděleně v jednotlivých tabletách.

Kombinací obou látek v jedné pilulce se léčba podstatně zlepší . „Tento nový lék typu 'dva v jednom' významně zkvalitní léčbu malárie, protože jeho užíváni je pro pacienty mnohem jednodušší,“ vysvětluje Dr. Michel Queré, zdravotnický koordinátor v Čadu, kde Lékaři bez hranic léčili v roce 2006 kolem 80.000 pacientů nemocných malárií. „Děti při třídenní léčbě novým preparátem užívají jen jednu pilulku denně - namísto původních čtyř. Snažší užívání zvýší počet pacientů, kteří budou léčbu dodržovat a sníží tak riziko vzniku rezistence na léky.“

Současná cena látky ACT je jednou z největších překážek na cestě k použití preparátu v celosvětovém měřítku. Náklady léčby novou pilulkou ASAQ jsou pro děti do 5 let menší než 0,50 amerických dolarů a pro dospělé menší než dolar, (což představuje pokles ceny o 40-50 % v případě dospělých pacientů.) Přesto je nezbytné cenu dále snižovat, aby byl lék proti malárii dostupný všude tam, kde je potřebný. 

„ASAQ je preparát, který byl na trh uveden iniciativou DNDi. To ukazuje na nový přístup ve výzkumu a vývoji, zaměřující se na potřeby pacientů v chudých a rozvojových zemích. Skutečnost, že tento lék nepodléhá patentímů právu, z nej dělá nadějný příklad pro další výzkum v oblasti opomíjených nemocí,“ vysvětluje Dr. Christoph Fournier, mezinárodní prezident Lékařů bez hranic. „Protože lék není patentovaný, bude jej možné produkovat na vícero místech, což oživí cenovou soutěž a zabezpečí dostatečnou dostupnost léku.“

Lékaři bez hranic nahradí staré produkty novýni kombinovanými léky s pevným obsahem účinných látek všude tam, kde artesunat a amodaquin jsou doporučovány a účinek jejich kombinace je vysoký. ASAQ je  po artemether-lumefantrine druhou kombinací na bázi artemisininu, který přichází na trh. Další kombinace musí být vyvinuty.

Iniciativa za léky proti opomíjeným nemocem / DNDi

DNDi je nezávislá nezisková iniciativa pro vývoj léků, která byla založená v roce 2003 pěti veřejnými výzkumnými organizacemi: nadací Oswaldo Cruz Foundation Brazil, ICMR (Indian Council of Medical Research), institutem Kenya Medical Research Institute (KEMRI), malajským ministerstvem zdravotnictví, Institutem Pasteur a organizací Lékaři bez hranic.

ASAQ je prvním z léků vyvinutým iniciativou DNDi. V rámci 22 projektů iniciativa DNDi usiluje o vývoj nových, lepších léků na opomíjené nemoci jako jsou malárie, leishmanióza, spavá nemoc a Chagasova nemoc.

{{{ labels.morehistories }}}