19 Úno 10 15 Zář 17

Keňa / Dadaab: Pomoc somálským uprchlíkům

Každý měsíc prchají tisíce Somálců do sousední Keni a hledají útočiště a ochranu v uprchlickém komplexu Dadaab tvořeného třemi uprchlickými tábory: Dagahaley, Hagadera a Ifo. Komplex patří k těm nejpřeplněnějším na světě. Lékaři bez hranic zde od února 2009 poskytují zdravotnickou pomoc. I když je v táborech vidět zlepšení a mírný pokrok, situace zůstává i nadále znepokojivá. Uprchlíkům se dostává jen minimum z toho, co potřebují k přežití.

Za období, co zde působíme, pozorujeme mírné zlepšení životních podmínek. Uprchlíci nyní dostávají plnou dávku jídla a také některé základní potřeby pro život, nadále však přetrvává potřeba většího množství vody a prostoru,“ vysvětluje Duncan Bell, koordinátor projektu v uprchlickém táboře Dagahaley. „Ačkoli se zvýšil počet litrů vody na osobu na den, lidé dosud dostávají jenom 15 litrů vody denně!

„Přeplnění tábora je obrovským problémem,“ dodává Duncan. „Odpovědné organizace a vláda se snaží najít řešení, nejdůležitější je však co nejrychleji zahájit akce vedoucí k otevření čtvrtého tábora nebo rozšíření již existujících kapacit.“

Tři tábory, které vznikly v 90. letech jako útočiště pro 90 000 uprchlíků, nyní obývá téměř trojnásobný počet lidí. Zdravotnická zařízení jsou přetížena a velká koncentrace uprchlíků na malé ploše představuje pro veřejné zdraví tikající bombu.

Každý měsíc překračují tisíce dalších Somálců oficiálně uzavřené hranice mezi Keňou a Somálskem a hledají útočiště v již přeplněných táborech. V komplexu Dadaab dnes žije více než 260 000 lidí.

Dokud se nezmění situace v Somálsku, nepředpokládáme, že se příliv Somálců sníží. Pracujeme zde již rok a myslíme, že podmínky v táborech jsou i v současnosti neakceptovatelné,“ pokračuje Duncan Bell.

Lékaři bez hranic poskytují primární a sekundární zdravotní péči více než 100 000 obyvatelům tábora Dagahaley. V roce 2009 ošetřily týmy Lékařů bez hranic více než 67 000 lidí, včetně 2 245 podvyživených dětí. Lékaři bez hranic v rámci svého projektu poskytují také integrovanou psychologickou péči. Mezi obyvateli uprchlických táborů je obzvlášť vysoký počet lidí trpících duševním traumatem.

Lékaři bez hranic v Somálsku

Kromě
poskytování zdravotnické pomoci desítkám tisíců Somálců na útěku v
sousedních zemích jako Džibutsko, Keňa a Jemen, pracují
Lékaři bez hranic
i v samotném Somálsku. V roce 2009 se obyvatelé Somálska opakovaně
stávali oběťmi nevybíravého násilí, zatímco části země sužovalo těžké
sucho. Miliony lidí naléhavě potřebují zdravotní péči, ale obrovská
propast mezi potřebami Somálců a humanitární pomocí v zemi se neustále
zvětšuje.


Lékaři bez hranic pracují v Somálsku více než 17 let a poskytují zdravotní péči v devíti projektech v zemi. V první polovině roku 2009 poskytli Lékaři bez hranic 376
000 konzultací, 164 000 z těchto pacientů tvořily děti do 5 let. Více
než 22 000 žen obdrželo předporodní konzultace a více než 13 300
pacientů bylo přijato na lůžková oddělení nemocnic a klinik, na kterých
Lékaři bez hranic
působí. Zdravotnické týmy provedly 3 300 chirurgických zákroků, z nichž
1 975 představovaly zranění v důsledku násilí. Zdravotnické týmy
ošetřili více než 1400 pacientů s malárií a 660 pacientů s tuberkulózou
nastoupilo na léčbu. Přibližně 15 000 pacientů trpících podvýživou
obdrželo jídlo a zdravotní péči a 126 700 jich bylo očkováno.


Pro Lékaře bez hranic pracuje momentálně více než 1 500 somálských kolegů, kteří jsou podporováni 90 mezinárodními spolupracovníky z Nairobi. Lékaři bez hranic pro své projekty v Somálsku neakceptují žádnou vládní finanční pomoc a veškerá finanční podpora pochází od soukromých dárců. 


{{{ labels.morehistories }}}