22 Dub 08 15 Zář 17

Jižní Súdán: současné aktivity Lékařů bez hranic

Práce v nestabilním regionu

Situace v Aweilu ve státě Severní Bahr al Ghazal se od února 2008 opět zhoršila. Pokračující střety mezi ozbrojenými silami a kmenovými milicemi podél sporné hranice mezi severním a jižním Súdánem doprovázené politickým napětím, rostoucí nedostatek jídla způsobený loňskými záplavami a návratem tisíců uprchlíků, stejně jako nedostatek fungujících zdravotnických zařízení přiměly Lékaře bez hranic ke krizové intervenci.

Hlavní prioritou je problém podvýživy, proto organizace založila několik výživových center. Jakkoli nezbytná je potravinová pomoc, Světový potravinový program (World Food Programme) přehodnotil zdejší situaci z konfliktní na postkonfliktní, což znamená, že nadále už není možná všeobecná distribuce jídla, nýbrž pouze cílená pomoc realizovaná prostředníky. Situace je obzvláště vážná pro 12 000 vysídlených obyvatel shromážděných na třech místech severně od Aweilu. Lékaři bez hranic zde mezi těmi nejohroženějšími rozdali 3 000 sad vybavení zahrnujících takové nezbytnosti, jako je mýdlo či kanystry na vodu. Lékařským týmům rovněž dělá obavy vysoký výskyt malárie, přestože malarická sezóna dosud nezačala. V nemocnici v Aweilu byla proto otevřena jednotka pro léčbu komplikovaných onemocnění malárií.

V dalších částech jižního Súdánu zůstává bezpečností situace rovněž nejistá a pravidelně tam dochází k ozbrojeným střetům. V nemocnici v Boru (stát Jonglei) se u čtyřech z deseti operačních zákroků jedná právě o násilná zranění. Potom co konflikt mezi některými kmeny vedl ke smrti čtyř lidí v nemocničním areálu organizace, byli Lékaři bez hranic v listopadu 2007 nuceni dočasně stáhnout z nemocnice své pracovníky. Od té doby také nemohou transportovat do nemocnice v Boru pacienty z některých etnických skupin.

Jaké jsou potřeby

Nedostatek zdravotnické infrastruktury i personálu, silnic a vůbec přepravních možností, stejně jako nedostatek investic způsobují, že na mnoha místech jižního Súdánu jsou Lékaři bez hranic jedinou zdravotnickou organizací, která se potýká s nutností uspokojit ty nejzákladnější potřeby. Týmy Lékařů bez hranic pracují v 6 z 10 států jižního Súdánu a poskytují zde lékařskou péči od primární až po léčbu spavé nemoci. V roce 2007 Lékaři bez hranic ve zdravotnických centrech a nemocnicích ve státech Jonglei, Upper Nile a Unity ambulantně vyšetřili více než 350 000 pacientů a uskutečnili více než 2 000 chirurgických operací. Ve státě Unity bylo 150 operovaných pacientů dopraveno do nemocnic ze vzdálených oblastí letecky.

Vzhledem k tomu, že mateřská úmrtnosti je v jižním Súdánu jednou z nejvyšších na světě, je obzvláště důležitá zdravotní péče pro ženy. Dalším problémem je nestabilní potravinová situace, obzvláště v „hladových měsících“ od dubna do července. Na mnoha místech, kde Lékaři bez hranic pracují, jsou svědky rozšíření akutní podvýživy v míře překračující práh pro krizové situace definovaný Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Nezbytnou součástí práce Lékařů bez hranic je vedle provozování stacionárních zařízení také poskytování pomoci prostřednictvím mobilních klinik, které zajišťují přístup ke zdravotní péči pro lidi ze vzdálených a nedostupných oblastí.

Reakce na krizové situace

V zemi zdevastované více než 20-letou válkou, s minimální či vůbec žádnou zdravotnickou infrastrukturou, kde jsou běžné smrtelné nemoci a epidemie meningitidy či cholery se pravidelně opakují, je nezbytné, aby týmy Lékařů bez hranic byly schopny rychle a efektivně reagovat na krize.

Když se na začátku roku 2007 přehnala jižním Súdánem meningitida, krizové týmy Lékařů bez hranic byly okamžitě na místě. Od ledna do dubna 2007 evidovalo Ministerstvo zdravotnictví v 9 z 10 jižních států 11 447 případů s podezřením na meningitidu, z toho 632 úmrtí. Týmy organizace vybudovaly kontrolní systém, který monitoroval případy, podporoval zdravotnická zařízení léky, léčil pacienty a provedl masivní očkovací kampaň ve všech postižených regionech. Dohromady bylo léčeno 2 113 pacientů, 255 z nich ve vážném stavu, a více než 630 000 lidí bylo očkováno. V červenci téhož roku organizace rovněž poskytla při nárůstu průjmových onemocnění podporu Ministerstvu zdravotnictví ve Wau (Západní Bahr-el-Ghazal).

Během roku 2007 reagovali Lékaři bez hranic na propuknutí hned několika epidemií cholery. Vybudovali izolační a léčebná centra a své týmy posílili o další místní personál. Celkem léčili 2 400 pacientů s cholerou. Týmy organizace rovněž uskutečnily očkovací kampaň proti spalničkám, během níž bylo očkováno 47 000 dětí. Po zářijových záplavách pak v Ayodu a Pochalle (Jonglei) rozdali mezi 3 000 rodin vybavení nezbytné pro přežití, např. soupravy na vaření.

Na konci roku 2007 Lékaři bez hranic znovu posílili své kapacity pro krizové reakce založením stálé základny v Jubě, která se ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a dalšími partnery soustředí na monitorování propukajících epidemií, jejich rychlé vyhodnocení a okamžitou reakci. V dubnu 2008 intervenoval tento pohotovostní tým ve čtyřech státech: v Malualkonu (Severní Bahr el Ghazal) pomáhal lidem vysídleným během těžkých bojů; v Kapoetě (Východní Equatoria) vyhodnocoval hrozbu propuknutí epidemie spalniček, meningitidy a hepatitidy E; v Marial Lou (Warrab) poskytoval neodkladné chirurgické zákroky; a v Yei (Centrální Equatoria) reagoval tento tým na epidemii cholery.


Abyei - mezi Severem a Jihem

Abyei, které leží mezi státy Severní Bahr-el Ghazal, Warrab, Unity a Jižní Kurdufan, je etnicky, geograficky i politicky lapené mezi Severem a Jihem.

Určité správní vakuum, v němž se Abyei nachází, dostává oblast do svízelné situace. Sever ani Jih nepřijaly plnou odpovědnost za všechny sektory správy, v důsledku čehož neexistuje žádný konkrétní kanál pro distribuci zdrojů od federální či státní vlády, ani správa sektoru zdravotnictví. Místní zdravotnické služby jsou tím těžce postiženy a tím i tedy primární a sekundární zdravotní péče.

Nadto pak napětí mezi kmeny Dinků a Misseriyů během sezóny migrace vyvrcholilo na konci roku 2007 těžkými boji mezi Súdánskou lidově osvobozeneckou armádou a Misseriyi podél hranice mezi Jižním Dárfúrem a Severním Ghar El Ghazalem.

Ve městě Abyei Lékaři bez hranic podporují 30-lůžkovou nemocnici Ministerstva zdravotnictví. Organizace zde poskytuje primární a sekundární zdravotní péči, včetně porodnictví, léčby tuberkulózy a terapeutického výživového programu. V únoru 2008 byl zahájen krizový výživový program, který nyní pečuje o více než 400 podvyživených dětí.

Kromě podpory nemocnice týmy Lékařů bez hranic také spolupracují s dalšími organizacemi při monitorování a vyhodnocování zdravotní situace (především se zřetelem k propukajícím epidemiím) prostřednictvím mobilních i komunitních aktivit v zemědělských oblastech Abyei. V únoru 2008 musely být nicméně vzhledem k politickému napětí a zhoršující se bezpečnostní situaci tyto aktivity pozastaveny.

{{{ labels.morehistories }}}