03 Čvn 11 15 Zář 17

Haiti: Lékaři bez hranic znepokojeni opětovným šířením cholery

Praha / Port-au-Prince, 3. června 2011 – Epidemie cholery na Haiti ještě není u konce. V hlavním městě Port-au-Prince došlo opět k prudkému nárůstu případů cholery. Nové případy jsou hlášeny i z dalších částí země.

Přestože od února letošního roku je epidemie cholery na Haiti na ústupu, zcela ještě neskončila. Od poloviny května jsou týmy Lékařů bez hranic v cholerových centrech v Port-au-Prince svědky zvyšujícího se počtu případů cholery.

Lékaři bez hranic tak museli opět otevřít pohotovostní cholerová centra, aby nedošlo k přetížení stávajících center pro léčbu cholery v Carrefouru, Delmasu, Martissantu, Cité Soleil a Drouillardu.

„Od 29. května jsme během jednoho týdne léčili v Port-au-Prince na 2 000 pacientů a byli jsme požádáni zasáhnout i v dalších oblastech ve vnitrozemí. Reakce na toto znovuoživení epidemie by ale měla být koordinována a mělo by se do ní zapojit více aktérů, aby rozšířily celkové kapacity léčby. Až příliš mnoho haitských veřejných zařízení není stále na takovou situaci dostatečně připraveno,“ uvedl vedoucí mise Lékařů bez hranic Romain Gitenet.

Je nezbytné, aby se úřady a jejich humanitární partneři zmobilizovali a posílili národní monitorovací systémy a léčebná zařízení, má-li se šíření nemoci zastavit. Okamžité zlepšení hygienických podmínek, sanitace a přístupu k pitné vodě by se mělo stát národní prioritou, aby se ochránily nejzranitelnější části populace.

Podle vedoucího mise Lékařů bez hranic Romaina Giteneta je i nadále nejlepší ochranou ostražitost. „Lidé musí být přísní v osobní hygieně a musí pít ošetřenou vodu. Jakmile se objeví příznaky cholery, např. zvracení a průjem, je životně důležité co nejrychleji vyhledat cholerové centrum. Cholera je léčitelná nemoc, ale bez zdravotnické pomoci rychle zabíjí.“

Do konce května zabila cholera téměř 5 000 lidí z celkového počtu 300 000 případů, které byly v zemi od podzimu loňského roku hlášeny. Nemocí se během epidemie nakazila 3% populace.

Lékaři bez hranic až dosud během epidemie léčili 130 000 lidí nakažených cholerou (43% z celkového počtu případů v zemi). Ihned po potvrzení prvních případů cholery v zemi v říjnu 2010 rozmístili Lékaři bez hranic své týmy v 9 z 10 departementů na Haiti, aby podporovaly místní zdravotnická zařízení.

{{{ labels.morehistories }}}