03 Led 11 15 Zář 17

Haiti: Epidemie cholery pokračuje

Port-au-Prince, 2. 1. 2011Lékaři bez hranic pokračují v rozšiřování zásahu proti epidemii cholery na Haiti. Lékaři bez hranic budou v život zachraňující pomoci pokračovat i v nejisté situaci způsobné možností přepočtu hlasů z nedávných prezidentských voleb. Po odeznění předchozích demonstrací a sporadického násilí, které volby následovaly, došlo v hlavním městě Port-au-Prince k dočasnému nárůstu případů nemocných, kteří se během napětí nemohli dostat do nemocnic.

V současnosti Lékaři bez hranic přímo provozují nebo podporují téměř 50 center a jednotek na léčbu cholery po celé zemi. Organizace rovněž poskytuje materiální vybavení pro orálně-rehydratační stanoviště ve vzdálených oblastech a vesnicích, kde již epidemie naplno propukla, ale které mají nedostatečný přístup ke zdravotní péči.

Až doposud se v centrech Lékařů bez hranic a jimi podporovaných léčilo více než 84.000 nakažených, což reprezentuje 57% všech případů v zemi. Podle posledních údajů haitského ministerstva zdravotnictví je od konce října, kdy epidemie propukla, z celé země hlášeno 147.787 pacientů s cholerou a 3.330 obětí.

Lékaři bez hranic rovněž pokračují v poskytování bezplatných základních zdravotnických služeb ve svých 7 nemocnicích a podpoře 2 vládních nemocnic v Port-au-Prince. Zajišťují zde porodnickou péči, pohotovostní péči, léčbu traumat a popálenin. Mimo Port-au-Prince provozuje organizace nemocnici v Leogane a podporuje veřejnou nemocnici v Jacmel.

Všech programů Lékařů bez hranic na Haiti, od poskytování základních zdravotnických služeb až po krizový zásah proti epidemii cholery, se v současnosti účastní kolem 7.900 haitských zaměstnanců a 430 mezinárodních spolupracovníků.

{{{ labels.morehistories }}}