12 Bře 12 15 Zář 17

Čad: Vesnické komunity bojují s podvýživou

Lékaři bez hranic působí v regionu Hadjer Lamis na západě Čadu od roku 2010. Teď se připravují na další vlnu podvýživy.

Mahamad Adam pyšně stojí před svým skladem. Je to jednoduchá místnost se čtyřmi stěnami ze sušeného bláta a střechou z větví, která poskytuje trochu stínu. Uvnitř jsou srovnány zásoby obohacené arašídové pasty, účinného prostředku k boji s dětskou podvýživou.

Mahamad tráví několik hodin týdně rozdělováním tohoto potravinového doplňku vážně podvyživeným dětem v jeho vesnici Michetiere a jejím okolí, asi sto kilometrů na sever od hlavního města N’Djamena. Stejnou práci vykonává v oblasti Hadjer Lamis ještě asi deset dalších lidí.

„Když zaklepu na dveře, jsem vítán. Lidé tuhle novou službu velmi oceňují,“ říká. Obecní zdravotní pomocníci jsou prvním článkem systému vytvořeného v květnu 2011 Lékaři bez hranic ve spolupráci s místním ministerstvem zdravotnictví.

Lékaři bez hranic se teď snaží přesvědčit místní obyvatele, aby přímo podporovali obecní zdravotní pomocníky, kteří až donedávna od Lékařů bez hranic dostávali proso, čirok nebo olej, ale ne peníze. „Pro trvalé udržení systému je nutné, aby se komunity zorganizovaly a samy se postaraly o své zdravotní pomocníky,“ vysvětluje Ibrahim Halidou, který řídí externí aktivity Lékařů bez hranic.

Na schůzích s váhavými vesnickými vůdci se je Lékaři bez hranic snaží přesvědčit, že podvýživa nezmizí ze dne na den. Ibrahim Halidou jim vysvětluje, že práce zdravotních pomocníků slouží k tomu, aby se předešlo dlouhým a drahým cestám na oslu či pěšky do nejbližšího zdravotního střediska.

Po krátkém vyjednávání nakonec vesničtí vůdci s návrhem v principu souhlasí, ačkoliv ho ještě musí projednat s ostatními lidmi ve svých vesnicích. „Když zasadíme strom ráno, nemůžeme čekat, že už večer bude dávat stín,“ říká jeden z nich.

Na konci řetězce: nemocnice

Místní lidé také mohou navštívit jedno ze čtyř zdravotních středisek Lékařů bez hranic, kde se o děti stará sestra. Pokud jejich stav není kromě znepokojivé hmotnosti kritický, mohou se děti vrátit do svých vesnic a dostávat arašídovou pastu od zdravotních pomocníků. Pokud u nich dojde ke komplikacím, jsou naopak poslány na opačný konec systémového řetězce, do nemocnice Lékařů bez hranic v Massakory.

V roce 2010 Lékaři bez hranic zahájili krizovou intervenci proti závažné potravinové krizi, která zasáhla celý Čad. V oblasti Hadjer Lamis bylo ošetřeno více než 19.000 podvyživených dětí. I po skončení krize zůstali Lékaři bez hranic ve městě Massakory, kde v sousedství všeobecné nemocnice zřídili vlastní pediatrickou nemocnici se 170 lůžky.

Kritické léto?

Na začátku března už byla nemocnice Lékařů bez hranic plná. Vrchol podvýživy je přitom očekáván až v červenci. Ve stanech, kde jsou děti postupně léčeny, už téměř není místo. Většina nově příchozích pacientů trpí podvýživou.

V roce 2011 odešlo do projektu v čadském Massakory také 3,24 mil. Kč, které Lékaři obdrželi od dárců v České republice. Mnoho z nich vypráví podobné příběhy. „Můj šestnáctiměsíční syn začal zvracet a měl průjem. Potom se objevily otoky, a tak jsem ho vzala do nemocnice. Teď už je mu lépe. Je mnohem živější a začíná si hrát, ačkoliv stále váží o dost méně než normálně,“ vypráví jedna z matek.

Je tento příliv dětí do nemocnice příznakem dalšího kritického roku, jako byl 2010? „V regionu Hadjer Lamis zatím nenastala potravinová krize,“ říká Jacques Etienne, šéf mise Lékařů bez hranic v Čadu. „Ale minulá sklizeň byla špatná v celém Sahelu, a pokud nikdo nezasáhne, situace se může rychle zhoršit,“ varuje.

Činnost obecních zdravotních pomocníků by měla ulehčit náporu na nemocnici. Množství dětí registrovaných ve zdravotních centrech a potravinových skladech zatím neroste. Ke zmírnění nárůstu podvýživy začnou Lékaři bez hranic v příštích měsících distribuovat obohacenou variantu arašídové pasty pro tisíce dětí ve věku od 6 do 24 měsíců. V současnosti je sestavována studie měřící efektivitu této podpory. V neposlední řadě je plánováno i několik očkovacích kampaní, které by měly zlomit nebezpečný kruh podvýživy a epidemií nakažlivých nemocí.

{{{ labels.morehistories }}}