04 Zář 13 15 Zář 17

Čad: Lékaři bez hranic se pustili do boje s alarmujícím nárůstem malárie

Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) spustili v jihovýchodním Čadu pohotovostní akci. Reagují tak na alarmující nárůst počtu případů onemocnění malárií. Týmy zdravotníků zaznamenaly od začátku srpna její drastický vzestup – 80 % vyšetření, která provedli zdravotníci z projektu v Amtimanu v regionu Salamat, poskytli právě pacientům s malárií. Ty nejvážnější případy spadají do věkové kategorie dětí mladších 5 let. Střediska v odloučených oblastech udávají, že i tam tvoří 73 % pacientů lidé nakažení touto moskyty přenášenou chorobou.

„Cílem naší pohotovostní akce je uspíšit diagnózu a zkvalitnit léčbu nekomplikovaných případů malárie. Chceme také zlepšit péči o pacienty s těžkými a komplikovanými formami této choroby,“ řekl Jason Mills, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Čadu. „Mnoho lidí, kteří žijí mimo město Amtiman, má omezený přístup ke zdravotní péči. Většina z těch, kdo teď malárii podlehnou, umírá doma.“

V odpověď na situaci uvolnili Lékaři bez hranic pohotovostní tým zdravotníků. Ti podporují místní zdravotní střediska diagnostickými testy na malárii a zásobami léčiv. Školí také pracovníky místního ministerstva zdravotnictví a posilují epidemiologický dohled. Od začátku pohotovostní akce zaznamenali Lékaři bez hranic desetinásobný nárůst případů malárie. Na konci prvního srpnového týdne ohlásily týmy 1.228 nových případů malárie. Do konce srpna už celkový součet pacientů vystoupal na 14.021.

„I když je malárie je v Čadu endemická, překonaly letošní statistiky infekce všechny odhady,“ řekla Christina Mach, zdravotnická koordinátorka Lékařů bez hranic v Čadu. „Diagnostické a léčebné zásoby v zemi už jsou vážně vyčerpané.“

Lékaři bez hranic dále posílili své kapacity v nemocnici v Amtimanu, kde léčí vážné případy malárie. V areálu nemocnice postavili stan, kde přijímají pacienty s nekomplikovanou formou nemoci. Do stanu docházejí pro léčbu a na denní kontroly. Za dva týdny se v něm léčilo již 1 400 pacientů. Lékaři bez hranic také plánují distribuci moskytiér v domovech v zasažených oblastech. Povedou také veřejnou vzdělávací kampaň.

Lékaři bez hranic mají v plánu provozovat v Amtimanu a okolí své pohotovostní aktivity zaměřené na boj s malárií až do konce období dešťů v listopadu.

© Prosper Ndumuraro / MSF - Salimata s matkou.Svědectví matky dítěte s malárií

„Všechno začalo v polovině června. Mnoho lidí z naší vesnice popadl divný duch, který je přiměl třást se a divně se chovat. Zasáhlo to skoro všechny rodiny! Zdravotní poradci říkali, že je to malárie a radili nám, abychom šli do nemocnice. Ta nejbližší, v Amtimanu, je ale 50 km daleko. Je těžké se tam dostat a lidé nemají peníze na cestu. Mnoho jich zemřelo doma a všichni jsme se báli. Ve vesnici sice je zdravotní středisko ministerstva, ale není tam žádná sestra a je zavřené.

Moje 8letá dcera Salimata se před týdnem začala třást a stěžovala si na bolesti hlavy a kloubů. Modlili jsme se za ni, ale pořád jí nebylo lépe. Vzali jsme ji k místnímu „choukou“ – léčiteli, který jí dal dvě tablety. Hlava sice přestala dceru bolet, ale zimnice neustoupila a Salimata navíc nemohla dobře mluvit. Další den k nám vůdce naší vesnice přivedl zdravotníky z týmu Lékařů bez hranic. Udělali mojí dceři test na malárii. Jejich přístroj ukazoval, že ji Salimata má! Dali mi léky, které jsem jí měla tři dny dávat. Teď už je jí mnohem lépe. Nemůže zatím jíst, ale vypadá mnohem lépe, je to zázrak!

Moje dcera by zemřela, jako mnoho dalších dětí z naší vesnice, nebýt Lékařů bez hranic.“

{{{ labels.morehistories }}}