27 Srp 10 15 Zář 17

Boje v Mogadišu - Lékaři bez hranic ošetřili za 3 dny 127 zraněných

Válkou rozvrácené Mogadišu je od počátku tohoto týdne svědkem eskalace bojů. Zdravotnické týmy Lékařů bez hranic ošetřily v nemocnici Daynile od pondělka 127 zraněných. Od začátku roku je to zdaleka největší příliv obětí bojů ve městě.

Lékaři bez hranic vysílají do nemocnice dodatečné zásoby léků a vybavení. Ve čtvrtek se měl k týmu rovněž připojit třetí somálský chirurg, aby posílil stávající týmy, které od pondělka nepřetržitě pracují.

„Naši zaměstnanci ošetřují válečné zraněné, snaží se vypořádat s velkými zdravotnickými potřebami v této stále výbušnější situaci,“ řekl Thierry Goffeau, vedoucí mise. „Čekáme na zásilky dodatečných zdravotnických zásob. Vedle nemocnice jsme museli kvůli přílivu pacientů také postavit několik stanů.“

Všechna současná zranění jsou způsobena střelbou a výbuchy. Mnoho pacientů má mnohačetná zranění, většinou břicha, nohou a hrudi. 22 pacientů bylo nutné okamžitě operovat. 8 pacientů v důsledku svých zranění zemřelo, 4 z nich při příjezdu do nemocnice.

Lékaři bez hranic pracují v 8 regionech ve středním a jižním Somálsku. Více než 1300 somálských spolupracovníků, podporovaných 100 spolupracovníky z Nairobi v Keni, poskytuje obyvatelům primární zdravotní péči, léčbu tuberkulózy a podvýživy, chirurgické zákroky, stejně jako materiální pomoc a pitnou vodu pro vysídlené obyvatele. Lékaři bez hranic nepřijímají pro své mise v Somálsku žádnou vládní finanční podporu a spoléhají se výhradně na soukromé dary.

{{{ labels.morehistories }}}