15 Čvn 09 15 Zář 17

Bangladéš: Tisíce Rohingyů v zoufalé situaci v provizorním táboře v Kutupalongu

Lékaři bez hranic zahajují krizovou pomoc Rohingyům, kteří žijí v nelidských podmínkách v provizorním táboře v Kutupalongu.

Lékaři bez hranic zahajují krizovou pomoc Rohingyům, kteří žijí v nelidských podmínkách v provizorním táboře v Kutupalongu.

Lékaři bez hranic byli zalarmováni rostoucí zdravotnickou krizí v bangladéšské oblasti Kutupalong, kde v provizorním uprchlickém táboře bojují bez pomoci o přežití tisíce Rohingyů z muslimské etnické menšiny pocházející ze státu Rakhine v Myanmaru-Barmě.

Tým Lékařů bez hranic, působící v Bangladéši, provedl okamžité vyhodnocení situace, které odhalilo nesnesitelné humanitární poměry v oblasti. Odhadem 20 000 lidí zde žije ve špíně a špatných hygienických podmínkách a s omezeným přístupem k pitné vodě.

“V neoficiálním táboře v Kutupalongu je situace, pokud jde o vodu a hygienu, otřesná a je potřeba ji okamžitě řešit. Tábor je znečištěn výkaly a odpadní vodou, což představuje značné zdravotní riziko. Není zde dostatek vodních zdrojů a ty, které jsou k dispozici, jsou špatně chráněny,” popisuje situaci odborník Lékařů bez hranic na vodu a sanitaci.

Podobně alarmující výsledky ukázal i průzkum nutričního stavu obyvatel tábora.

“Rozšíření akutní podvýživy přesahuje práh pro krizové situace a většina rodin trpí zoufalým nedostatkem jídla. S nastávajícím obdobím dešťů, které představuje další riziko pro zdraví obyvatel, je potřeba okamžité intervence, která by zabránila dalším úmrtím a onemocněním,” stojí ve zprávě Lékařů bez hranic o situaci v Kutupalongu.

V reakci na situaci a s podporou Úřadu pro humanitární pomoc Evropské komise (ECHO - European Commission’s Humanitarian Aid Office) Lékaři bez hranic zahajují krizový program, v jehož rámci bude poskytována základní zdravotní péče dětem do 5 let a léčba podvýživy ve výživovém programu s ambulantní i lůžkovou částí a budou podniknuta opatření pro zlepšení přístupu k pitné vodě a celkové hygienické situace v táboře.

Kutupalong, červen 2009.[Kutupalong, červen 2009]

Provizorní uprchlický tábor v Kutupalongu se nachází jižně od města Koks Bazar, v oblasti poblíž oficiálního uprchlického tábora Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Tábor údajně existuje již déle než rok a počet jeho obyvatel neustále narůstá. Obývají ho Rohingyové, kteří po desetiletí prchají před pronásledováním a diskriminací v Myanmaru. Bohužel jen málokterým z nich se dostane pomoci, v kterou doufají, a mnoho z nich musí snášet nedůstojné zacházení v zemích, do kterých uprchli.

V současnosti má v Bangladéši status uprchlíka pouze asi jen 25 000 lidí. Stovky tisíc dalších bojují bez pomoci o přežití a aniž by jim byl přiznán status uprchlíka. Přesouvají se z jedné zoufalé situace do druhé a jsou snadno vykořisťováni.

Lékaři bez hranic dlouhodobě poskytují zdravotnickou pomoc Rohingyům a podávají svědectví o jejich pokračujícím utrpení jak v Myanmaru, tak mimo něj. Řešení jejich postavení v zemích, kde Rohingyové hledají azyl, a především v samotném Myanmaru je klíčové pro obnovení důstojných životních podmínek a zlepšení zdravotního stavu této dlouho trpící populace.

{{{ labels.morehistories }}}