24 Úno 10 15 Zář 17

Bangladéš: Rohingyové se opět stávají oběťmi brutálních opatření

Lékaři bez hranic žádají ve své zprávě „Violent crackdown fuels humanitarian crisis for unrecognised Rohingya refugees” bangladéšské úřady, aby ihned ukončily násilná opatření namířená proti Rohingyům. Kromě toho vyzývají Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), aby zaručil bezpečnost a ochranu této populace. Rohingyové jsou příslušníci etnické a náboženské menšiny z Myanmaru, kteří již desetiletí hledají útočiště v Bangladéši.

Násilí přinutilo k útěku tisíce Rohingyů, kteří žijí na jihu Bangladéše v distriktu Cox’s Bazaar. Mnozí vyhledali útočiště v provizorním táboře Kutupalong poté, co byli místními úřady a obyvateli vyhnáni ze svých domovů.

Lékaři bez hranic ošetřují v Kutupalongu oběti fyzického i psychického násilí. Životní podmínky v táboře kvůli rostoucímu počtu uprchlíků ohrožují zdraví jeho obyvatel.

Do provizorního tábora dorazilo od října 2009 více než 6000 lidí, jenom v lednu jich bylo 2000,“ řekl vedoucí mise Lékařů bez hranic v Bangladéši Paul Critchley. „Lidé se tu tísní na malém prostoru v nehygienických podmínkách a bez jakékoli infrastruktury. Nemohou se o sebe starat a živit se, protože nesmí pracovat. A na druhé straně jsou vyloučeni z potravinové pomoci.“
 
Tisíce Rohingyů hledají bezpečí v Bangladéši už po desetiletí. Vláda Bangladéše oficiálně přiznala statut uprchlíka jenom 28 000 z nich, kteří žijí v oficiálních uprchlických táborech pod dohledem UNHCR. Ovšem dalších více než 200 000 lidí bez statutu uprchlíka živoří bez jakékoli podpory a pomoci. V hustě osídlené zemi, kde na místní úrovni panuje boj o práci, životní prostor a zdroje obecně, jsou bezprizorní Rohingyové obzvláště zranitelní.

Vláda Bangladéše proto musí ihned konat, zastavit násilí a poskytnout těmto lidem ochranu, na kterou mají nárok,“ říká Critchley. „UNHCR by také mělo podniknout nevyhnutné kroky k řešení tohoto problému a nenechat si dohodou s vládou podrývat roli mezinárodního ochránce těch, kteří přišli o ochranu své vlasti, anebo nemají domov, do kterého by se mohli vrátit.“

Je potřeba najít řešení pro zlepšení situace Rohingyů. Mezinárodní společenství by mělo vládu a UNHCR v těchto krocích podporovat a garantovat důstojné životní podmínky Rohingyů v Bangladéši.

Lékaři bez hranic v Bangladéši poskytují zdravotnickou pomoc od roku 1992. Kromě projektu základní zdravotní péče v Kutupalongu léčí opomíjenou nemoc Kala azar v distriktu Fulbaria Upazila a provozují zdravotnický program v oblasti Chittagong Hill Tracts. Lékaři bez hranic také poskytovali humanitární a zdravotnickou pomoc tisícům obyvatel postižených cyklonem Aila, který zasáhl Bangladéš v květnu 2009.

{{{ labels.morehistories }}}