27 Úno 12 15 Zář 17

Afghánistán: Lékaři bez hranic ošetřili desítky zraněných po násilných protestech v Kundúzu

KÁBUL / PRAHA, 27. února 2012 – V souvislosti s násilnými protesty kvůli spálení výtisků Koránu na letecké základně v Bagrámu přijali Lékaři bez hranic ve své chirurgické nemocnici v provincii Kundúz na severu Afghánistánu na 50 zraněných.

Minulý týden se v celém Afghánistánu rozpoutaly protesty v reakci na zveřejnění informace o spálení výtisků Koránu na letecké základně v Bagrámu. V Kundúzu v sobotu během demonstrací vypuklo násilí, když se protestující snažili vtrhnout do areálu OSN.

„Všechno se to seběhlo velmi rychle. Během hodiny po rozpoutání násilí k nám přivezli přes 30 pacientů, kteří potřebovali okamžité ošetření, většinu z nich v kritickém stavu,“ uvedla Silvia Dallatomasina, zdravotnická koordinátorka Lékařů bez hranic v Kundúzu.

Do chirurgické nemocnice Lékařů bez hranic bylo přivezeno celkem 50 pacientů. 39 pacientů bylo přijato do léčby, většinou se střelnými zraněními, 3 pacienti zemřeli a 8 pacientů bylo stabilizováno a po ošetření převezeno do regionální nemocnice. Chirurgický tým Lékařů bez hranic provedl během dne a noci 14 operací, včetně vaskulárních chirurgických zákroků a ošetření fraktur způsobených střelami.

Lékaři bez hranic provozují chirurgickou nemocnici v Kundúzu od srpna 2011 a poskytují zde urgentní chirurgickou péči, stejně jako následnou péči pro oběti trvajícího konfliktu a lidi s život ohrožujícími zraněními. Jedná se o jedinou specializovanou chirurgickou nemocnici v severním Afghánistánu. Od otevření nemocnice zde byly ošetřeny již stovky pacientů.

Týmy Lékařů bez hranic působí rovněž v kábulské nemocnici Ahmed Šáh Baba a v nemocnici Búst v Laškar Gáhu, hlavním městě provincie Hilmand. Ve všech těchto projektech platí z důvodu bezpečnosti provozu a pacientů přísný zákaz nošení zbraní. Zdravotní péče je zde poskytována bezplatně.

V nejbližší době plánují Lékaři bez hranic ještě otevření nové nemocnice specializované na mateřskou péči v provincii Chóst.

Pro své projekty v Afghánistánu Lékaři bez hranic nepřijímají finanční podporu od žádné vlády a spoléhají se výhradně na podporu soukromých dárců.

O našich dalších aktivitách v zemi si můžete přečíst ZDE.

{{{ labels.morehistories }}}