14 Čvn 16 15 Zář 17

Za dva měsíce „příměří“ bylo při bojích v Taízu těžce zraněno přes 700 civilistů

Dva měsíce po vyhlášení příměří v Jemenu jsou civilisté i nadále sužováni násilím, upozorňuje mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF). Od dubna, kdy bylo příměří vyhlášeno, zařízení Lékařů bez hranic a jimi podporované nemocnice ošetřily neuvěřitelných 1 624 lidí se zraněními způsobenými intenzivními boji v Taízu. Téměř polovina z ošetřených jsou civilisté.

V Taízu se odehrávají jedny z nejkrutějších bojů od chvíle, kdy se konflikt před patnácti měsíci začal stupňovat. Jejich součástí je každodenní bombardování, nálety, výbuchy bomb i nášlapných min a střelba. Boje a ostřelování se odehrávají v hustě osídlených částech města. Vypadá to, že se žádná z válčících stran nesnaží zabránit obětem mezi civilisty.

„Třetího června námi podporovaná zařízení přijala 122 raněných, z nichž většina byla zraněna při výbuchu na plném trhu v Taízu,“ uvedla Salah Dongu'du, projektová koordinátorka Lékařů bez hranic v Taízu. „Dalších 12 lidí bylo mrtvých už při příjezdu, nebo byli tak vážně zranění, že zemřeli krátce po příjezdu na pohotovost. Drtivá většina byli civilisté. Dalších 135 lidí s válečnými zraněními přišlo následující den. Násilí zkrátka nepolevuje,“ dodala Salah Dongu'du.


Nezáleží na části města, dopad bojů pociťují všichni obyvatelé Taízu: lidé přicházejí o své příbuzné, domovy a živobytí a žijí v neustálém strachu s jedinou možností – prostě pokračovat nějak ve svých životech. Humanitární situace se mezitím dále zhoršuje. Přístup lidí ke zdravotní péči je silně omezen, není elektřina, na ulicích se hromadí odpadky. Jídlo i další zboží je k dispozici pouze za přemrštěné ceny.

„Nedávno jsem vešel do jedné z pohotovostí, kde pracují naše týmy. Přede mnou ležely v postelích vedle sebe dvě malé děti. Chlapce zasáhl projektil do krku, když odcházel z mešity; dívce vedle něj kulka roztrhla žaludek, když šla pro vodu. Tyto tragické příběhy se v Taízu odehrávají na denní bázi. To je naprosto nepřijatelné,“ uvedl vedoucí mise Lékařů bez hranic Will Turner.

Lékaři bez hranic proto vyzývají všechny válčící strany v Jemenu, aby přijaly zásadní opatření na ochranu civilního obyvatelstva. Vyzývají rovněž všechny aktéry, ať už se podílejí na mírových rozhovorech v Kuvajtu, či nikoliv, aby snížili intenzitu válčení a umožnili konstantní a neomezený přístup humanitární pomoci do Taízu.

Lékaři bez hranic jako nestranná a neutrální zdravotnická a humanitární organizace podporují a provozují 30 nemocnic v 8 provinciích po celém Jemenu. Pacienty ošetřují bez ohledu na jejich náboženskou, kmenovou, politickou nebo vojenskou příslušnost. Od března 2015 bylo v  nemocnicích v Jemenu, které podporují Lékaři bez hranic, ošetřeno více než 40 tisíc pacientů s válečnými zraněními.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}