13 Květen 15 15 Zář 17

Týmy Lékařů bez hranic na několika zasažených místech v Nepálu

Problémy se zásobováním pitnou vodou a hygienické podmínky vyvolávají obavy

V Nepálu je již 61 spolupracovníků Lékařů bez hranic.

Jeden tým v úterý vyhodnotil situaci v okresní nemocnici ve městě Ghorka, která při zemětřesení utrpěla škody. Tamní hospitalizační oddělení bylo zničeno. Nákladní vůz se sadami pro poskytování krizové chirurgické péče vyrazil na 200 km dlouhou cestu z Káthmándú do Ghorky díky tomu, že byla znovu otevřena spojující cesta. Do města také míří chirurgický tým, aby v okolních oblastech reagoval na potřeby zasažených lidí.

Jiný tým v úterý zjistil situaci v provizorním táboře Tundikhel v centru Káthmándú. Špatné sanitační podmínky a zásobování vodou vyvolávají obavy – lidé mají omezený přístup k pitné vodě a veřejné toalety jsou přeplněné. Tým lékařů z nemocnice Bir ležící naproti táboru v reakci na situaci zřídil provizorní vyšetřovnu a poskytuje lidem primární zdravotní péči. Mnoho obyvatel tábora je z Káthmándú a okolí, jsou mezi nimi ale také migrující pracovníci, kteří už nemohou zůstávat v obvyklých dočasných ubytovnách. V táboře jsou i lidé, kteří přišli poté, co byly zničeny jejich vesnice. Lékaři bez hranic se pokoušejí co nejrychleji postarat o vodu a sanitaci na místě.

Tým v úterý také vyhodnotil potřeby a kapacity 4 nemocnic v Káthmándú, zejména s ohledem na traumatologická a nefrologická oddělení, která se musí postarat o pacienty s tzv. crush syndromem (těžký stav způsobený dlouhodobějším stlačením měkkých tkání při zasypání obětí). Všechny nemocnice jsou všeobecně přetížené kvůli přívalu pacientů zraněných při zemětřesení. Zároveň se snaží pokračovat v léčbě chronických pacientů atd. Fakultní nemocnice v Káthmándú přebírá z jiných nemocnic zvýšený počet pacientů, kteří potřebují dialýzu – spíše kvůli chronickým obtížím než kvůli crush syndromu. Na čekacím listu je celkem 200 pacientů a nemocnice disponuje pouze 8 dialyzačními přístroji.

Lékaři bez hranic darovali sady obvazového materiálu dvěma nemocnicím a hledají možnosti jak některá zařízení podpořit.

V úterý se vrátil tým z provizorního tábora v Bhaktapuru (40 km na východ od Káthmándú), kam se uchýlilo 1.500 lidí. Také tamní situace v oblasti zajištění vody a sanitace je obtížná a lidé potřebují pomoc – sbírají dešťovou vodu a nemají latríny. Obyvatelé tábora buď přišli o domov, nebo se příliš obávají přespávat v budovách kvůli strachu z možných následných otřesů. I zde se Lékaři bez hranic pokoušejí co nejrychleji postarat o vodu a sanitaci. Tým také daroval materiál pro první pomoc a převazy místní nemocnici.

V úterý dorazil do Káthmándú chirurgický tým, který začne s prací, jakmile bude k dispozici polní nemocnice, která by měla brzy do hlavního města dorazit.

{{{ labels.morehistories }}}