09 Lis 16 15 Zář 17

Tádžikistán: První pacient v Dušanbe podstupuje léčbu novými léky proti tuberkulóze

V Dušanbe, hlavním městě Tádžikistánu, zahájil tamní tým léčbu prvních pacientů lékem zvaným delamanid. Ten je jedním z mála nových léků proti tuberkulóze, který se objevil za posledních padesát let. Spuštění této léčby předcházelo několik měsíců příprav a jednání s ministerstvem zdravotnictví a jeho partnery.

Ministerstvo zdravotnictví Tádžikistánu udělilo Lékařům bez hranic povolení užívat delamanid k léčbě poté, co jeho pracovníci vyslechli naši prezentaci na prvním Sympóziu o tuberkulóze pro východní Evropu a Střední Asii. V této prezentaci jsme detailně popsali úspěchy při používání tohoto léku v rámci léčby rezistentních forem tuberkulózy. Do země se pak lék dostal cestou humanitární pomoci. Navazujeme tak na úspěch z minulého roku, kdy jsme jako první organizace dovezli do Tádžikistánu lék bedaquilin.

Léky delamanid a bedaquiline nabízí pacientům s multirezistentní tuberkulózou (MDR-TB) či extenzivně rezistentní tuberkulózou (XDR-TB), kteří by jinak neměli naději na uzdravení, efektivnější léčbu a jejich jedinou naději na vyléčení. Proto je zajištění přístupu k novým lékům v zemích s vysokým výskytem rezistentních forem tuberkulózy, jako je Tádžikistán, zásadní záležitostí.

Využití nových léků v boji proti tuberkulóze je jedním ze základních cílů projektu v Dušanbe. Dále pak tento projekt usiluje o to, aby v rámci Národního programu boje proti tuberkulóze v Tádžikistánu došlo ke zjednodušení přístupu pacientů k novým lékům. Díky zlepšení spolupráce s ostatními projekty Lékařů bez hranic ve východní Evropě a Střední Asii bychom tak mohli dosáhnout rozšíření používání nových léků nejen v Tádžikistánu, ale i v celém okolním regionu.

Do roku 2011, kdy Lékaři bez hranic spustili tento projekt, se dětem s rezistentním typem tuberkulózy (DR-TB) – tedy těm, u kterých selhala léčba lékem první volby – nedostávalo dostatečně intenzivní a účinné léčby, která by jim mohla zachránit život. Lékaři bez hranic ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví Tádžikistánu nyní pečují o dětské pacienty s tuberkulózou a jejich příbuzné. Pokud je to možné, upřednostňujeme vždy ambulantní péči. Těmto pacientům také poskytujeme konzultace v psychosociální oblasti a v záležitostech výživy tak, abychom jim pomohli lépe se vypořádat s omezeními a problémy vyvolanými léčbou.

Protože chceme poskytovat vždy tu nejvhodnější léčbu, zavedli jsme v rámci projektu postup, kdy vytváříme směs léků pro léčbu multirezistentní dětské tuberkulózy tak, aby vždy maximálně vyhovovala potřebám konkrétního pacienta.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}