21 Čvc 16 15 Zář 17

Středozemní moře: Lékaři bez hranic zachránili 209 lidí, 21 žen a jeden muž nepřežili

Záchranná a pátrací loď Aquarius provozovaná Lékaři bez hranic a SOS MEDITERRANEE včera zachránila 209 lidí ze dvou člunů v nouzi ve Středozemním moři. Tým také převzal těla 21 žen a jednoho muže, kteří zemřeli na moři.
 
 „Když se náš tým přiblížil k lodi, viděl mrtvá těla ležící v kaluži paliva na dně člunu,” řekl Jens Pagotto, vedoucí záchranných a pátracích operací Lékařů bez hranic ve Středozemním moři. „Přeživší byli na lodi s mrtvými těly několik hodin. Mnozí jsou příliš traumatizovaní tím, co zažili, a nedokáží mluvit o tom, co se stalo. Je stále nejasné, jak tyto ženy zemřely.”
 
„Je však jasné, že tyto ztráty na životech nebyly nutné a jsou výsledkem nedostatečné a neadekvátní globální reakce na tuto krizi. Politika, která se snaží udržet lidi mimo Evropu, nefunguje. Kolik dalších životů musí být ztraceno, než bude těm, kteří jsou v nouzi a potřebují pomoc a ochranu, umožněna bezpečnější alternativa?“ dodal Pagotto.
 
Tým převzal na loď Aquarius 209 lidí, z toho 177 mužů a 32 žen. Mezi zachráněnými byly dvě těhotné ženy a 50 dětí, z nichž 45 cestovalo bez jakéhokoliv doprovodu. Tým Lékařů bez hranic nadále poskytuje zdravotní péči a podporu zachráněným na lodi. Italské námořnictvo převzalo na palubu jednoho ze svých plavidel 48 lidí.
 

{{{ labels.morehistories }}}