14 Říj 15 15 Zář 17

Srpen, nejkrvavější měsíc od začátku války v Sýrii

Provizorní nemocnice podporované Lékaři bez hranic zaznamenaly extrémní nárůst pacientů, zraněných při hromadných útocích. Oběti jsou důsledkem dvaceti dní souvislého bombardování tržišť a civilních budov, ke kterému došlo v srpnu v obležených oblastech východní Ghúty, poblíž syrského hlavního města. Během tohoto období bylo každý den ošetřováno více než 150 lidí s válečnými zraněními. Obležené oblasti se mezitím rozšířily a situace se vyostřila, když se do obklíčení dostaly i tři oblasti na sever od Damašku, kde žije více než 600.000 lidí.

Třináct provizorních nemocnic, které Lékaři bez hranic podporují v obklíčených oblastech východní Ghúty, hlásí, že od 12. do 31. srpna byly prakticky pořád zahlcené náporem pacientů s násilnými zraněními. Lékaři bez hranic mají přesné údaje o počtu obětí hromadných neštěstí v šesti nemocnicích, jedná se o 377 mrtvých a 1.932 zraněných. Přibližně čtvrtina všech obětí, přesněji 104 mrtvých a 546 raněných, byly děti do věku patnácti let. Protože intenzita bombardování na čas přerušila některé komunikační kanály, Lékaři bez hranic dosud nemají podrobné informace o situaci ve zbývajících zdravotních zařízeních, která podporují.

„Toto je jeden z nejkrvavějších měsíců od strašného útoku chemickými zbraněmi v srpnu 2013,“ říká doktor Bart Janssens, ředitel operací Lékařů bez hranic. „Nemocnice, které podporujeme, jsou jen provizorní. Poskytovat v nich zdravotní péči je nebezpečná a náročná práce a je nepředstavitelné, že mohly s danými omezeními zvládat takové krizové zásahy. Syrští lékaři, kteří nadále i v těchto podmínkách zachraňují s neotřesitelným přesvědčením lidské životy, jsou hodni obdivu. Situace, která k tomu nutí, je ale naprosto šokující.“

Přibližné pozice hlavních obležených oblastí kolem Damašku

Bez dodávek jídla a zdravotního vybavení

Obléhání v okolí Damašku se mezitím rozšířilo a zesílilo. Tři nové oblasti na sever od Damašku – Al Tall, Hameh a Qoudsaaya, v nichž žije více než 600.000 lidí, jsou obklíčené od 22. července. To znamená, že lidé jsou zastavováni a prohledáváni a není povoleno sem dovážet žádné zdravotní vybavení, jídlo, palivo nebo další základní věci. Už tak tvrdé obležení v Mouadamiyieh ještě zesílilo, nejenže zcela brání dodávkám zdravotnického vybavení a jídla, ale teď už je zcela nemožné dostat se pěšky dovnitř nebo ven z oblasti. Ještě víc než kdykoliv předtím je nemožné evakuovat zraněné z těch nejtěsněji obklíčených oblastí. To platí i v případě pacientů, kteří nutně potřebují technicky náročné život zachraňující lékařské zásahy.

„Těsnější obklíčení znamená, že lidé na těchto místech trpí nedostatkem základních věcí, které jsou nezbytné pro to, aby přežili,“ říká doktor Janssens. „Víme o tom, že v Ghútě bylo v srpnu provedeno asi 400 amputací. Mnoha lidem by pravděpodobně bylo možné končetiny zachránit, kdyby zdravotní péče v obležených oblastech nebyla tak zoufale omezená. Prostřednictvím zdravotnické sítě jsme stále schopní dostat zdravotní zásilky i přes bojové linie, ale je to čím dál těžší.“

Lékaři bez hranic organizují urychlené dodávky zásob základního zdravotnického materiálu do vyčerpaných skladů léčiv. Dodávají mimo jiné 5.000 sáčků s infúzí a 1.500 krevních konzerv.

„Někdy jsme dva nebo tři dny v kuse nespali.“

Čtyři miliony vysídlených Syřanů zůstaly na území Sýrie, další miliony uprchly do sousedních zemí. Tisíce dalších riskují smrt a uvěznění na cestě do Evropy. Zhruba dva miliony lidí žijí v obklíčení v oblastech jako je východní Ghúta, kde je násilí a zamezení přístupu k základním životním nezbytnostem na každodenním pořádku.

„Někdy jsme dva nebo tři dny v kuse nespali, říká ředitel nemocnice podporované Lékaři bez hranic v jedné z obklíčených oblastí. „Srpen byl nejhorší měsíc, který jsme jako zdravotníci zažili. Kdokoliv, kdo není zraněný nebo mrtvý, se může považovat za šťastného. Dost už smrti a obléhání. Dost krve a strádání. Dost už.“

Lékaři bez hranic působí v šesti zdravotnických zařízeních na severu Sýrie a přímo podporují více než 100 zdravotnických stanovišť a polních nemocnic napříč celým státem, zvláštní pozornost věnuje obklíčeným oblastem. V nich fungují zpravidla provizorní pracoviště, na kterých není přítomen žádný personál Lékařů bez hranic a organizace zajišťuje materiální pomoc i školení na dálku, aby pomohla syrským lékařům zvládat mimořádné zdravotní potřeby. Tato podpůrná síť byla vybudována v průběhu posledních čtyř let.

{{{ labels.morehistories }}}