04 Pro 15 15 Zář 17

Řekněte ano léčbě, volte život!

Představte si, že musíte udržet nevyslovitelné tajemství, když se týká téměř všech, které znáte. Statistiky vám říkají, že mnozí z lidí, se kterými žijete, pracujete anebo se scházíte, sdílí stejné tajemství. Vlastně každý váš známý má rodiče, dítě, kamaráda, kolegu nebo souseda se stejným tajemstvím. Přesto si nemůžete být jisti, komu se svěřit.

Kdyby lidé viděli, že každý měsíc navštívíte kliniku anebo si denně vezmete prášek, mohli by vám říkat opovržlivým slovem složeným ze tří písmen: „HIV“. Chápete, že viru trvá desetiletí, než vás zabije, kdežto pohrdání lidí přichází okamžitě. Takže to tajíte. Třeba se úplně vykašlete na léčbu anebo se dokonce nenecháte testovat. Obětujete své fyzické zdraví, abyste se vyhnuli společenské sebevraždě.

„HIV zabíjí kohokoli, kdo se nenechá léčit,“ říká Thembisa Bobo, mladá žena z okresu Khayelitsha v Jihoafrické republice. Její přímočarý postřeh je pravdivý stejně dnes, kdy je bezplatně dostupná kvalitní antiretrovirová léčba, jako před 15 lety, kdy nedostatečný přístup k léčbě vedl k masivním úmrtím obyvatel okresu.

A přece by dnes nikdo neměl na AIDS umírat, nikdo by neměl  virus dál šířit. Pokud totiž svědomitě a denně dodržujete celoživotní závazek léčby, riziko, že virus přenesete na svého partnera nebo své nenarozené dítě, je téměř nulová.

Tak proč tedy AIDS nadále každý rok 140 tisíc Jihoafričanů zabije a trojnásobek se jím jen v Jihoafrické republice nakazí?   

K prvním obětem patří mladí lidé, a zvláště ženy, každé čtyři minuty je infikován další mladý Jihoafričan ve věku mezi 15 a 29 lety.

Všichni odborníci se shodují, že abychom měli šanci zkrotit epidemii, která zabila už dvojnásobek lidí, než jich přišlo o život ve druhé světové válce, musíme jednat hned. 

Cesta ke zkrocení epidemie však nevede přes matematické výpočty a teoretické plány vypracované v útulných klimatizovaných kancelářích. Potřebujeme komunity ochotné prolomit tajemství a stigma, které se vzájemně podpoří, aby si osvojily jednoduchou, ale tak těžce adaptovatelnou mantru: „používejte kondom – nechte se testovat – užívejte své ARV léky“.

Řekněte ano léčbě, volte život!

Sledujte, co všechno Lékaři bez hranic dělají v boji s HIV/AIDS

{{{ labels.morehistories }}}