30 Lis 15 07 Čvn 21

Niger: Lékaři bez hranic pomáhají obětem nové vlny násilí v regionu Diffa

Region Diffa na severovýchodě Nigeru zažil minulou středu další útok. Při nočním napadení vesnice Gogoni zemřelo 18 lidí, dalších 16 bylo zraněno a shořela stovka domů. Lékaři bez hranic předali vážně zraněné civilisty do nemocnice ve městě Diffa. Je to další příklad toho, jak se oblast Čadského jezera stává epicentrem násilí a opakovaných útoků Islámského státu západoafrické provincie, dříve známého jako Boko Haram.

Ihned po útoku se zdravotní sestra a poradce pro psychologickou péči Lékařů bez hranic vydali do zdravotnického střediska v nedalekém městě Bosso, aby vyhodnotili, co je na místě zapotřebí. Zdravotníkům z ministerstva zdravotnictví se povedlo ošetřit šestnáct zraněných lidí, z nichž šest poslali s pomocí Lékařů bez hranic do nemocnice ve městě Diffa. Lékaři bez hranic nyní poskytnou lidem ze vsi psychologickou podporu.

„Po pouhých deseti dnech klidu jsme svědky dalšího brutálního útoku v Diffě,“ uvedl Omar Ahmed Abenya, zástupce vedoucího mise Lékařů bez hranic v Nigeru. Lékaři bez hranic tam během října ambulantně ošetřili 4 601 pacientů. Více než polovina lidí přitom byla traumatizována pokračujícím násilím. “Tito lidé opustili své domovy, aby utekli před násilím v regionu Diffa nebo v severní Nigérii. Nemohou najít bezpečné místo, kde by zůstali, a žijí neustále ve strachu,“ dodal Omar Ahmed Abenza.

Před pouhými dvěma týdny přišlo o domov kvůli vlně útoků ve vesnici Barwa v okresu Bosso na 600 rodin (9 tisíc lidí). Útočníci údajně unášeli ženy i děti a kradli dobytek. Vesnice Barwa se vylidnila, lidé se rozprchli do okolních měst. Lékaři bez hranic zjišťovali, jaký je výživový stav u dětí do pěti let. Rozdělili mezi ně také doplňky stravy, přikrývky a sítě proti komárům. Nyní staví latríny pro vysídlené obyvatelstvo a poskytují lidem psychologickou pomoc.

Organizace Islámský stát západoafrické provincie (ISWAP), dříve známá jako Boko Haram, provedla od února podle OSN v regionu Diffa více než 60 útoků. Boje mezi ISWAP a nigerskou armádou pokračují. To má za následek přes 47 tisíc vnitřně vysídlených lidí, a to v regionu, kde se nachází více než 165 tisíc uprchlíků, kteří utekli před násilím v severní Nigérii.

„Situace už tak zranitelného obyvatelstva v regionu Diffa, které čelí podvýživě a malárii, se ještě zhoršila kvůli pokračujícímu násilí. Stále více našich pacientů popisuje, jak je situace devastující,“ upozorňuje Luis Encinas, programový manažer Lékařů bez hranic v Nigeru.

Lékaři bez hranic pracují v regionu Diffa od prosince 2014. Pomáhají vysídleným lidem, kteří utíkají před násilím v samotném regionu Diffa a také v sousední Nigérii. Organizace v současné době působí v okresech Diffa, Nguigmi a Bosso, kde podporuje několik zdravotních středisek, včetně centra pro matky a děti v Diffě.

{{{ labels.morehistories }}}