22 Bře 16 15 Zář 17

Libye: Zdravotní systém čelí skryté krizi

Díky zásobám ropy je Libye často mylně považována za bohatý stát, kterým však už není. Zdravotní systém země tento stav odráží. Nemocnice jsou plné nejnovějšího vybavení, které kvůli nedostatečné údržbě a absenci náhradních dílů téměř nikde nefunguje. Aktuální situaci v Libyi popsala Malika Saim, krizová koordinátorka Lékařů bez hranic.

Jedním z důsledků války proti Kaddáfímu v roce 2011, následované eskalací ozbrojeného konfliktu mezi nejrůznějšími přívrženci a odpůrci režimu v roce 2014, byl hromadný odchod zahraničních zdravotních sester, které do té doby v Libyi pracovaly.  Dnes jsou nemocnice buď zavřené, nebo bojují o přežití. Některé byly zničeny, jinde nemají dostatek zkušených doktorů a sester.

Také se potýkáme s nedostatkem léků, zejména inzulínu a vybavení na dialýzu. Není se čemu divit, že nedostatek léků panuje v zemi, kde jsou dvě centrální banky a dvě ministerstva zdravotnictví podléhající dvěma různým vládám, které bojují o moc. Mezinárodně uznávaná vláda působí v exilu v Tobrúku ve východní Libyi, zatímco druhá vláda, se základnou ve městě Tripolis, kontroluje oblasti na západě.

Aby pomohli nemocnicím, které jsou stále ještě otevřené, Lékaři bez hranic do nich dodávají léky. Například centrální nemocnici v Misratě zásobují antibiotiky a analgetiky. Kromě darů poskytují Lékaři bez hranic také školení – nejdříve přímo u lůžek pacientů a poté na urgentním příjmu a na chirurgii. Cílem je dosáhnout stavu, kdy budou vrchní sestry na jednotlivých odděleních schopné dále školit zdravotní sestry, které mají za sebou jen několik měsíců praxe.

Ve veřejné nemocnici ve městě Zuwara nedaleko tuniské hranice, která je zároveň jediným zařízením v oblasti, kde funguje urgentní příjem, poskytuje tým Lékařů bez hranic školení v oblasti pohotovosti a intenzivní péče s cílem zlepšit úroveň péče o pacienty. Po americkém bombardování a útocích Islámského státu v Sabrátě na konci února mohla nemocnice přijmout patnáct zraněných.

Na východě Libye jsou humanitární problémy stejné – nedostatek zkušeného personálu a léků. Ve městě Benghází, kde džihádistické jednotky bojují s národní armádou podléhající tobrúcké vládě, zásobují Lékaři bez hranic léky tři nemocnice. Ve zdravotním středisku v Benghází plánujeme školení na pohotovosti. Po bojích v Benghází na začátku března přijaly nemocnice ve městě více než stovku pacientů. Další zranění byli přijati do nemocnic ve městech Marj a Al-Abyar, které se nacházejí ve východní části Benghází. Obě spolupracují s Lékaři bez hranic.

Problémem jsou také vysídlení obyvatelé prchající před násilím. Jen v Benghází jich je více než sto tisíc. Těmto rodinám poskytují Lékaři bez hranic zdravotnické konzultace (v oblasti pediatrie, gynekologie a porodnictví) na klinice, která byla otevřena 20. února v úzké spolupráci s místní neziskovou organizací. Kromě toho dodáváme vakcíny do zdravotních středisek na východě i západě země. Nucená přestávka v plošném očkování a nárůst porodní úmrtnosti matek jsou jen dalšími důsledky zdravotní krize v Libyi. Navzdory vážnému zhoršení stavu zdravotního systému v zemi stále jen málo humanitárních organizací následuje příklad Lékařů bez hranic a jejich snahu poskytnout v místě pomoc.

{{{ labels.morehistories }}}