11 Dub 16 15 Zář 17

Lékaři bez hranic ošetřili stovky lidí při násilnostech na řecko-makedonských hranicích

Zdravotnické týmy Lékařů bez hranic ošetřily v neděli 10. dubna stovky lidí, včetně zhruba čtyřiceti zraněných gumovými projektily, poté co na hranicích mezi Řeckem a Makedonií propukly násilnosti. Nejméně deset lidí uvedlo, že byli napadeni makedonskou policií.

Do Idomeni byly kvůli rostoucímu počtu lidí v táboře povolány dva mobilní zdravotnické týmy, aby posílily aktivity Lékařů bez hranic na místě.

„Včera byla mezi imigranty, kteří v Idomeni uvízli již před více než měsícem, cítit frustrace a vzrůstající zlost. Co zde vidíme je nevyhnutelný důsledek uvěznění tisíců lidí v Řecku. Tato země nedokázala ochránit ty, kteří hledají bezpečí v Evropě, a zareagovat na jejich humanitární potřeby,“ řekl Jose Hulsenbek, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Řecku. „Lidé potřebují důstojné zacházení, ne násilí nebo nepředvídatelné uzavírání hranic a více nejistoty. Tato absurdní humanitární krize vytvořená politikou evropských států je každý den méně snesitelná.“

Včera ráno byla situace velmi napjatá. K rozehnání davů byl použit slzný plyn, gumové projektily a ohlušující granáty. Týmy Lékařů bez hranic ošetřily tři sta lidí. Dvě stě z nich mělo dýchací obtíže po vystavení slznému plynu.

V klinice Lékařů bez hranic uvnitř tábora jsme ošetřili přibližně třicet dětí ve věku mezi pěti a patnácti lety, které byly vystaveny slznému plynu. Dva mladí pacienti uvedli, že byli spolu s dalšími deseti lidmi odvlečeni na území Makedonie, kde je policie hodinu bila.

Přes třicet pacientů se nacházelo v šoku a vyžadovalo péči psychologa. Sedm lidí s otevřenými zraněními nebo podezřením na zlomeniny bylo převezeno do místní nemocnice.

„Klinika Lékařů bez hranic byla celý den plná. Tři děti utržily zranění hlavy po zásahu gumovými projektily. Lidé okolo křičeli a mnoho z nich přinášelo gumové projektily v rukou,“ řekl Conor Kenny, pracovník Lékařů bez hranic v Idomeni. „Jedna těhotná žena ze Sýrie přišla do kliniky se svými dvěma dětmi. Řekla, že byla blízko hranice, když do davu dopadly granáty se slzným plynem. Lidé začali utíkat a ona upadla.“

 

Dění v táboře Idomeni minutu po minutě

11. dubna 2016, 12:41 - Okolo 200 lidí směřuje k hranici, ale nyní je klid.

11. dubna 2016, 12:11 - Demonstranti v #Idomeni přitáhli železniční vagón před policejní autobus. Napětí je vysoké.

11. dubna 2016, 12:00 - V #Idomeni znovu začaly protesty.

10. dubna 2016, 14:49 - Přidali jsme další zdravotnický tým a momentálně máme v #Idomeni 3 týmy.

10. dubna 2016, 14:25 - Ošetřujeme tohoto šestnáctiletého chlapce, který byl údajně zbit místními jednotkami...

10. dubna 2016, 13:51 - Zasaženi jsou i naši spolupracovníci. Slzný plyn mířil přímo do tábora, který je domovem pro tisíce lidí.

10. dubna 2016, 13:48 - Ošetřujeme pacienty, kteří byli zbiti nebo utrpěli zásah slzným plynem. Tato žena je těhotná.

10. dubna 2016, 13:46 - Dnes je v #Idomeni chaos. Místní jednotky pomocí slzného plynu/gumových projektilů/ohlušujících granátů rozhánějí ty, kteří se pokoušejí dostat do Makedonie.

Kde se Idomeni nachází

{{{ labels.morehistories }}}