06 Bře 17 15 Zář 17

Jemen: Lékaři bez hranic začali znovu působit v nemocnici v Hajdanu

Humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic znovuobnovila svou práci v okresní nemocnici v oblasti Hajdan v provincii Saada. K rozhodnutí přistoupila šest měsíců po stažení svých pracovníků ze severního Jemenu v reakci na letecké útoky na nemocnici ve městě Abs.

Letecké útoky na nemocnici ve městě Abs 15. srpna zabily 19 osob a 24 jich zranily. Následovala řada dalších útoků na zdravotnická zařízení v severním Jemenu. Proto se Lékaři bez hranic rozhodli evakuovat většinu svých pracovníků z obou provincií Hadždžah a Saada. Tým Lékařů bez hranic 19. února obnovil svou činnost v nemocnici v oblasti Hajdan. Téměř 200 tisíc osob v tomto hornatém regionu je závislých na lékařské péči poskytované nemocnicí v Hajdanu.

„Situace v Jemenu se každým dnem zhoršuje a potřeba lékařské péče pro jeho obyvatele stoupá,” říká Ghassan Abou Chaar, zástupce Lékařů bez hranic v Jemenu. „Další nejbližší nemocnice je dvě hodiny jízdy z Hajdanu, ale vzhledem k nedostatku pohonných hmot je pro lidi velice obtížné se tam dostat.”

Před tím, než byli minulý srpen Lékaři bez hranic nuceni opustit nemocnici v Hajdanu, pracoval náš tým na pohotovosti a lůžkovém a porodnickém oddělení. Rovněž jsme poskytovali podporu při překládání pacientů do jiných zařízení a dalších logistických záležitostech. Lékaři bez hranic nyní znovu obnoví své původní aktivity a zvýší podporu lůžkového oddělení.

V posledních dvou letech zasáhly letecké útoky velké množství zdravotnických zařízení v Jemenu. Jednalo se i o nemocnici v Hajdanu, která byla bombardována dne 26. října 2015. Při tomto útoku byl zraněn jeden zaměstnanec. Opakující se útoky vystavují obrovskému tlaku již tak oslabený zdravotní systém. Lidé totiž pociťují čím dál větší strach z návštěvy nemocnice kvůli možným útokům.

„Informace o znovuobnovení naší práce v nemocnici v Hajdanu i její koordináty jsme oznámili všem stranám konfliktu. Očekáváme, že budou respektovat fakt, že se jedná o zdravotnické zařízení,” říká Abou Chaar. „Obyvatelé Jemenu musí mít zaručený bezpečný přístup k nemocnicím a ostatním zdravotním službám.”

Lékaři bez hranic pracují ve 12 nemocnicích a zdravotnických zařízeních v Jemenu a poskytují pomoc v dalších 18 zařízeních v deseti provinciích: Taíz, Aden, Al-Dhale, Saada, Amran, Hadždžah, Ibb, Hodaida, Abyan, a Sanaa.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}