06 Čvn 16 15 Zář 17

Hadí uštknutí: Ti nejzranitelnější mají jen malou naději na léčbu

Pětatřicetiletá Nyekuony rybařila v řece poblíž svého domova v Jižním Súdánu. Bažiny Sudd jsou jednou z největších mokřadových oblastí na světě. Právě zde ji do chodidla had. Hledala pomoc u tradičního léčitele, pak si koupila léky v místní lékárně, ale její zranění se pořád nehojilo. Už dávno jí začalo hnít maso i kosti a hniloba požírala její chodidlo a nohu. Nyekuony už nemohla chodit a musela se pohybovat po čtyřech. Tou dobou byl region zmítaný konfliktem a bylo příliš nebezpečné snažit se dostat do nemocnice.

Dva roky po kousnutí se Nyekuony dostala do kliniky Lékařů bez hranic v Mayomu, odkud ji přeložili do nemocnice Lékařů bez hranic v Agoku. Chirurg se rozhodl ji nohu amputovat, aby předešel dalším škodám. Dnes už Nyekuony znovu chodí zpříma, i když s pomocí berlí. Nyekuony naštěstí přežila, ale kdyby se jí léčby dostalo dříve, nemusela přijít o nohu.

Nyekuony je jen jedna z odhadem pěti milionů lidí, které ročně uštkne had. Z tohoto počtu 125 tisíc lidí zemře a 400 tisíc z nich zůstává trvale postiženo nebo znetvořeno. Mnoho obětí jsou děti a mnoho z nich žije ve vesnických oblastech, kde může být obtížné sehnat doktora. Ale i ti, kteří se dostanou do zdravotnického střediska dostatečně zásobeného účinnými protilátkami, stejně nemusí mít dostatek financí, aby si mohli dovolit drahé ošetření. Cena pro jednoho pacienta může být až 250 dolarů – to odpovídá výdělku některých z nich za dva roky.

Týmy Lékařů bez hranic poskytují rostoucímu počtu uštknutých lidí bezplatné ošetření. Mezi ně patří i více než 300 případů za rok, které eviduje nemocnice v Agoku. Ta je jediným zdravotnickým zařízením v regionu, kde mají dostatek účinných a bezpečných protilátek.


Tento protijed použili lékaři také k záchraně života šestileté Nyajinmy, kterou do nemocnice v Agoku přivezli jednou v noci s kůži pokrytou puchýři, nebezpečně zvýšenou tepovou frekvencí a rychle otékající rukou, paží a hrudníkem. Had jí uštkl ve spánku. Její matka ji musela do nejbližšího zdravotnického střediska nést hodinu a půl. Na místě se ukázalo, že nemají ve skladu žádný protijed. Nyajinmu přeložili do nemocnice Lékařů bez hranic v Agoku. „Okamžitě jsme jí dali dvě dávky protijedu,“ řekl pracovník kliniky Lékařů bez hranic Bonface Omuli. „Museli jsme jednat rychle, protože jsme se báli, že zemře. Naštěstí se uzdravila.“

Lékaři bez hranic ošetřili Nyajinmu a podali jí protijed FAV-Afrique vyráběný francouzskou farmaceutickou společností Sanofi-Pasteur. Jedná se o nejvíce polyvalentní protijed, který je momentálně k dispozici. To znamená, že s jeho pomocí je možné účinně ošetřit uštknutí deseti nejrozšířenějších jedovatých hadů v subsaharské části Afriky.

Společnost Sanofi-Pasteur se bohužel rozhodla s výrobou protijedu FAV-Afrique přestat. Datum spotřeby vyrobených dávek vyprší v červnu 2016. Ačkoli existují další protijedy, nejsou tak účinné na všechny typy hadích jedů, a bezpečnost a účinnost jejich použití byla vyzkoušena jen v malých studiích nebo v omezeném geografickém prostředí Afriky.

„Jako dočasné řešení používáme dva různé protijedy,“ říká Christina Jamet, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Jižním Súdánu. „Ošetřit pacienty bude nyní mnohem složitější, protože neexistují náhradní protijedy, které by pokrývaly stejné množství druhů hadů jako FAV-Afrique. To je problém, protože oběti většinou nevědí, jaký konkrétní druh hada je uštkl. Nyní je tedy musíme léčit na základě příznaků. Nevíme, jaký dopad to bude mít na naše pacienty, ale momentálně nemáme na výběr.“

Pro pacienty uštknuté hadem je tak velmi obtížně získat správné ošetření. Jedná se o symptom větší krize: většina obětí hadího uštknutí na světě nemá přístup k léčbě, která by je zachránila před smrtí nebo trvalým zohavením. Dokud nebudou protijedy bezpečné, dostatečně rozšířené a finančně dostupné, stovky tisíc lidí se stane přehlíženými oběťmi přehlížené krize.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}