05 Dub 15 15 Zář 17

Garissa: „Město zahalené smutkem“

Dr. Bashir Abdiweli je lékařský vedoucí, který koordinoval zásah týmu Lékařů bez hranic po útoku na univerzitu v Garisse. Na místo dorazil spolu s dalšími kolegy ve čtvrtek 2. dubna nedlouho po útoku, aby podpořil personál tamní nemocnice při péči o oběti.

Ve čtvrtek ráno jsme se doslechli o incidentu a o několik hodin později nás keňské úřady požádaly o pomoc. Rychle jsme dali dohromady tým a shromáždili jsme zdravotnické zásoby, včetně chirurgických nástrojů nebo pohotovostního vybavení a léků.

Vůbec jsme nevěděli, jaká situace ve skutečnosti je. Netušili jsme, že to bude taková pohroma.

Nemocnice přeplněná raněnými

Když jsme dorazili na místo, vládl tam chaos. Do nemocnice rychle proudili další a další ranění a stávající zdravotnický personál byl extrémně vytížený. Museli jsme okamžitě pomoci s triáží (tříděním pacientů), aby se zajistilo, že se ty nejvážnější případy urychleně dostanou na operační sál. Jedna naše zdravotní sestra na sále asistovala. Pracovali jsme také na pohotovosti a poskytovali jsme pacientům pooperační péči.

Nejhorší zranění, jaká jsme viděli, byly průstřely nohou a rukou nebo rány způsobené výbuchy. Několik pacientů mělo poranění hlavy. Pomohli jsme ošetřit více než 70 obětí útoku.

Pracovali jsme až do půlnoci – v tu hodinu už bylo postaráno o většinu případů.


Evakuovaní studenti na letišti

V pátek ráno jsme vyrazili na letiště, na kterém strávilo noc přes 300 zachráněných studentů. Mnoho se jich zranilo, když se snažili utéct z místa útoku rozbitými okny. Vyčistili jsme ji rány a obvázali je. Někteří ze studentů potřebovali převoz zpátky do nemocnice, protože jejich zranění byla poměrně vážná.

Lidé na letišti byli celkově v hlubokém šoku. Studenti většinou vůbec nechtěli mluvit o tom, co prožili. Trauma, jakým si prošli, bylo obrovské. Většinu těch, které jsme ošetřili, jsme museli poslat na posttraumatické poradenství. Mnozí se zhroutili, když s námi začali mluvit a rozpomínali se na proběhlé události.

Mnoho studentů nemělo co jíst a píst, navíc byli vyčerpaní z prožitého traumatu a nedostatku spánku. Náš tým jim proto dodal nějaké jídlo a vodu.

V pátek odpoledne už keňské úřady pracovaly na evakuaci všech studentů.

Nálada v Garisse je zasmušilá. Lidé jsou v šoku z toho, co se stalo. Město zahalil smutek.

Teď už je v nemocnici klid a skoro nic se tam neděje. V sobotu ráno jsme nemocnici dodali zdravotnické zásoby. Situace už je pod kontrolou, a tak náš tým z Garissy odjel.

{{{ labels.morehistories }}}