17 Bře 16 15 Zář 17

Francie: Z bahna do bezpečí. Dokončili jsme přesun z tábora Basroch

Humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic, obec Grande Synthe a různé partnerské organizace společně mezi 7. a 9. březnem pomohly přesunout 1 300 uprchlíků z tábora Basroch do nové lokality známé jako Linière. Desátého března začala obec původní tábor demontovat.

„Na konci prvního dne bylo už více než 900 uprchlíků, z nichž většina se sem dostala autobusy pronajatými obcí, ubytováno v táboře Linière. Navečer byla atmosféra uvolněná, děti pobíhaly okolo, ženy věšely prádlo a ve velké hale se lidé setkávali na čaj. Život jako by se pro ně po měsících strávených ve stanech a v bahně zdánlivě vrátil do normálních kolejí,“ říká Angélique Muller, koordinátorka projektu Lékařů bez hranic v Grande Synthe.

Po dlouhé měsíce přežívali uprchlíci ve stanech vhodných spíše na kempování, obklopeni horami odpadků, v nichž se hemžily krysy. Bahno bylo všude a celkové podmínky byly nejen ostudné, ale přímo nebezpečné. K přesunu došlo po dlouhém procesu, během kterého týmy kulturních mediátorů z Lékařů bez hranic uprchlíkům vysvětlovaly, jak bude stěhování probíhat a jak bude vypadat jejich život v novém táboře.

Tábor, který měl původně pojmout 2 500 lidí (tolik uprchlíků bylo v táboře v lednu 2016), nabídne 375 vytápěných dřevěných chatek. V každé se mohou ubytovat až čtyři lidé. Zatímco rodiny se nastěhovaly do 270 hotových přístřešků, někteří uprchlíci zůstávají ve vytápěných stanech a čekají, až budou dostavěny další. Každý den přibude přibližně 20 nových chatek. Lékaři bez hranic poskytli 2,6 milionu eur potřebných k vybudování přístřešků z vlastních zdrojů.

Lékaři bez hranic tábor nespravují a kontrola nad ním byla obcí svěřena organizaci UTOPIA 56. Místní i mezinárodní organizace, které poskytovaly pomoc v táboře Basroch, budou distribuovat jídlo a nezbytné potřeby i do nové lokality. Pomohou také vybudovat společné prostory, jako jsou školy a kuchyně.

„Nutnost zlepšení životních podmínek uprchlíků dosáhla rozměrů opravdové humanitární krize. Vzhledem k tomu, že si úřady odmítaly připustit skutečný stav a nespolupracovaly, nemohli jsme reagovat jinak. S otevřením nového tábora nesouhlasí a stále zpochybňují důvody pro jeho otevření,“ podotýká André Jincq, vedoucí migračních programů Lékařů bez hranic. „Budování humanitárních táborů v Evropě je jen dočasným řešením pro lidi, kteří utíkají z konfliktů nebo oblastí nestability. Politiky a přístupy k migraci se musejí zbavit nehumánních metod, jež mnohé země využívají ve snaze odradit tisíce lidí, kteří přitom nemají jinou možnost než pokračovat v exodu a hledání lepší budoucnosti.

V novém táboře se Lékaři bez hranic znovu zaměří na poskytování zdravotní péče, které je hlavní náplní práce organizace. Lékaři bez hranic přesunuli svou mobilní kliniku z tábora Basroch do budovy, kde budou působit spolu s partnerskými organizacemi Médecins du Monde, Gynécologues Sans Frontières a francouzským Červeným křížem.

{{{ labels.morehistories }}}