30 Zář 15 15 Zář 17

Evropo, tvé hranice zabíjejí. Zajisti bezpečnou a legální cestu.

Otevřený dopis evropským lídrům

Kopie poslány do Švýcarska, Norska, Makedonie, Srbska a prezidentovi Evropské komise.

Evropo, tvé hranice zabíjejí. Zajisti bezpečnou a legální cestu.

Brusel, 11. září 2015

Posíláme Vám dnes tento dopis společně se záchrannou vestou, která patřila jednomu z 15.000 lidí zachráněných Lékaři bez hranic na moři od letošního května. Tato nekvalitní vesta byla často jedinou ochranou, kterou muž, žena nebo dítě měli k dispozici, když se snažili překonat moře na cestě do Evropy. Na vestách jsou často napsány modlitby za bezpečnou cestu anebo telefonní čísla na příbuzné a přátele, kteří mají být kontaktováni v případě, že by člověk, který má vestu na sobě, tuto cestu nezvládl. Vesta nám tak připomíná, že lidé vydávající se na tuto cestu jsou si plně vědomi rizik, která podstupují, a zároveň ukazuje zoufalství, které je vede k tomu, že sebe a své rodiny vystaví tak velkému nebezpečí.

Léčíme zdravotní následky jejich cesty včetně podchlazení a dehydratace, ale také akutní stavy vyžadující převoz do nemocnice, jako septický šok, zápal plic a rány způsobené zneužíváním a násilím. Usilujeme o zlepšení životních podmínek pro lidi, kteří se vylodili v Řecku i Itálii, nebo se dostali do Makedonie a Srbska. Ale všechna naše práce jen plní mezery vzniklé neschopností anebo neochotou států dostát své odpovědnosti.

Mnoho lidí utíká před válkou, útlakem a mučením. Další utíkají před bídou, pronásledováním a porušováním lidských práv. Všichni chtějí žít lepší a bezpečnější život. Ale jejich únikových cest ubývá, protože hostitelské země jako Libanon, Turecko anebo Jordánsko jsou čím dál přetíženější. Svět čelí největšímu vysídlení od 2. světové války. Konflikt v Sýrii nejeví známky zlepšení. Přesto Evropa zavírá své hranice.

Kategorizace „migrantů“, „uprchlíků“ a „žadatelů o azyl“ necharakterizují adekvátně nebo spravedlivě realitu, která nutí lidi vydat se na dlouhou a nebezpečnou cestu. Každý člověk má svůj příběh a důvod, proč se rozhodl riskovat život, aby se dostal do Evropy. Když lidé potřebují zdravotní péči, jídlo, vodu a přístřeší, měli by tuto pomoc dostat bez ohledu na jejich legální statut.

Zapojte se do kampaně #safepassage na sociálních sítích:


Ve chvíli, kdy se Vaši ministři v pondělí sejdou na dalším summitu k takzvané „migrantské krizi“, mějte na mysli, že rozhodnutí, přijatá na předchozích summitech s cílem zlepšit situaci, z velké části selhala. Některá opatření situaci dokonce zhoršila a nutí lidi volit nezákonné a nebezpečnější cesty. Lidé budou dál přicházet o život na moři, v přívěsech nákladních automobilů a v provizorních táborech, kde v srdci Evropské unie žijí v nepřijatelných podmínkách. Je čas ukončit politiku zastrašování. Tato politika způsobila, že předvídatelný a zvládnutelný příliv lidí, kteří utíkají, aby si zachránili život, vyústil do lidské tragédie na plážích Evropy, na jejích hranicích, vlakových nádražích a dálnicích. Tato politika ohrožuje právo na azyl. Současný přístup způsobuje smrt, zranění a chaos.

Evropa čelí zvýšenému počtu lidí žádajících o pomoc a ochranu. Tito lidé představují jenom malou část z  milionů, které utíkají před nesnesitelným utrpením. Lidé budou nadále přicházet bez ohledu na překážky. Nemají jinou možnost. Současná politika je s ohledem na situaci neudržitelná.

Jediná možnost, jak může Evropa předejít zhoršování krize na svém území, je nahradit pašeráky tím, že poskytne bezpečnou, legální a dostupnou alternativu. Žádáme Vás, abyste zajistili bezpečné cesty. Země EU musí najít účinná řešení relokace azylantů. Jednotný azylový proces a pomoc by měly být dostupné na vstupních bodech na území EU i podél migračních tras. Při příchodu by měla být lidem zajištěna rychlá registrace a dočasná ochrana. Musí být vytvořeny legální migrační cesty a všem nabídnuty důstojné přijímací podmínky.

Udělejte z této vesty zbytečnost. Poskytněte humánní, důstojnou a bezpečnou alternativu.

{{{ labels.morehistories }}}