29 Čvc 16 15 Zář 17

Aktuálně ze syrského Aleppa: Lidé uvězněni uprostřed války bojují o přežití

Boje v posledních třech týdnech zintenzivnily. Nejvíce trpí obyvatelé města Aleppo, kteří už dlouho žijí pod palbou. Nepřetržité letecké útoky drtí jižní část města, ostřelování ničí sever a nechává za sebou mnoho obětí a raněných.

Obležení Aleppa uvěznilo zhruba 250 tisíc lidí, kteří bojují o přežití v situaci, kdy došlo k odříznutí jediné cesty do oblastí nekontrolovaných vládními jednotkami. Obyvatelé, a především váleční ranění a vážně nemocní, nyní nemají žádnou možnost, jak se dostat ven, zároveň ale není možné dostat životně důležité zásoby jídla a zdravotnického materiálu dovnitř. Situace v Aleppu rozšířila již tak žalostné množství lidí, kteří v současné Sýrii žijí v obležených oblastech.

Nemocnice se mezitím hroutí na jedné straně kvůli přímým útokům, na druhé straně kvůli ztenčujícím se zásobám. Jen v uplynulém týdnu byly bombardováním poškozeny čtyři nemocnice, které Lékaři bez hranic zásobují tolik potřebným zdravotnickým materiálem.

Jedna z těchto nemocnic, která se zaměřuje na obecnou a vaskulární chirurgii, byla jednou zasažena už před měsícem a musela v důsledku toho zavřít. Lékaři bez hranic podpořili urychlené obnovení nemocnice, před dvěma týdny tak bylo možné ji znovu otevřít. Jen několik dní poté, 23. července, poničil nálet na sousední budovu nemocnici znovu. Personál nemocnice začal odesílat pacienty do jiných nemocnic. Ty byly zasaženy krátce poté. V počátečním chaosu dokonce dvě nemocnice převážely pacienty jedna do druhé, zatímco byly obě ostřelovány.

„Vedení nemocnic nás informovala o tom, že počet ošetřovaných raněných během posledního měsíce ostře narostl. Jedna z těchto nemocnic přijímala až 50 raněných denně a minulý týden byla po útoku nucena zavřít.  Kam teď tito lidé půjdou? Jak se na místo dostane materiál a vybavení, aby nemocnice mohla znovu otevřít?“ říká Pablo Marco, vedoucí operací Lékařů bez hranic na Blízkém a Středním východě. „Pokud útoky na zdravotnická zařízení nepřestanou, nebude zanedlouho ve východním Aleppu žádná zdravotní péče. Problém nehrozí jen nemocnicím – v nadcházejících týdnech se nedostatek paliva jen zhorší a způsobí, že nebudou moci jezdit ani sanitky.“

Pár posledních lékařů a chirurgů ve východním Aleppu usilovně pečuje o stovky tisíc lidí v zoufalých podmínkách. Nemocní, ranění a zdravotnický personál, ti všichni se navíc bojí chodit do nemocnic. Zdravotnický personál se strachuje, jak dlouho mu ještě vydrží zásoby a jestli bude vůbec moci pokračovat v práci s ohledem na pokračující boje.

Lékaři bez hranic poskytují léky, zdravotnický materiál a vybavení šesti zdravotnickým centrům, třem centrům první pomoci a deseti nemocnicím ve městě Aleppo od roku 2014. Dvě nemocnice už musely kvůli útokům zavřít. Poslední dodávka 330 kubických metrů, což představuje deset plně naložených nákladních vozů, dorazila na konci dubna 2016 společně s materiálem, který stačí na tři měsíce. Další by měla brzy dorazit; Lékaři bez hranic se ale obávají, že nebude moci projet. Reálně hrozí, že zmizí životně důležitá zdravotní péče – nejen kvůli útokům, ale také kvůli přerušení dodávek.

„Znovu žádáme válčící strany, aby dodržovaly pravidla války, a vyzýváme ty, kdo na ně mají vliv, aby tento masakr zastavily. Naše zpráva je jasná: přestaňte útočit na nemocnice a civilní infrastrukturu, dovolte každému nemocnému a raněnému, aby mohl být evakuován a nebraňte dodávkám jídla, léků a životně důležitého zboží do města,“ dodává Marco.

Lékaři bez hranic provozují šest zařízení na severu Sýrie a podporují více než 150 zdravotnických center a nemocnic v zemi, z nichž řada leží v obklíčených oblastech. 

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}