© Johan Lolos / Lékaři bez hranic, 2020
06 Bře 24 06 Bře 24

Haiti: Hlavním městem zmítá chaos. Lékaři bez hranic otevírají novou nemocnici

Port-au-Prince / Praha, 6. března 2024 

  • Haiti se od atentátu na bývalého prezidenta Jovenela Moïseho v roce 2021 zmítá v kruhu násilí. Počet zraněných v hlavním městě Port-au-Prince v posledních dnech však dramaticky stoupl.
  • Lékaři bez hranic proto ve svých zařízeních navyšují počet lůžek a otevírají také novou nemocnici v oblasti Carrefour.
  • Největším rizikem nyní je, že dojdou zásoby léků i zdravotnického materiálu. Důvodem je uzavřené letiště, přístav a pozastavení veškerých administrativních procesů spojených
    s proclením.

Od 28. února 2024, kdy vláda oznámila, že parlamentní volby mohou být oddáleny až na srpen 2025, začaly hlavním městem zmítat chaos a boje. Od uplynulého víkendu došlo k prudkému nárůstu počtu raněných. Mnoho z nich jsou ženy, děti i starší lidé. Tisíce lidí musely opustit své domovy, když se boje v jejich čtvrtích rozhořely. Násilnosti dohnaly tamní vládu k vyhlášení výjimečného stavu.

Otevření nové nemocnice

Současná situace vyžaduje posílení zdravotnických struktur. Improvizované barikády na ulicích brání projet i sanitkám. Lékaři bez hranic proto navyšují své kapacity. „Na konci února se situace zhoršila. V nemocnici Tabarre v hlavním městě jsme ale v tu chvíli měli obsazených všech 50 lůžek. Okamžitě jsme se rozhodli kapacitu navýšit na 75,“ popisuje Mumuza Muhindo Musubaho, vedoucí mise Lékařů bez hranic. „Denně průměrně přijímáme 5 až 10 nových pacientů vyžadujících hospitalizaci. Pracujeme na hranici svých možností.“

Zdravotnictví je na Haiti dlouhá léta přetížené a podfinancované. Zdravotní péče je pro mnohé tím pádem nedostupná. Zatímco se v hlavním městě v posledních dnech uzavřely další nemocnice, Lékaři bez hranic dělají opak. Předčasně otevírají urgentní příjem v části města Turgeau. Vrata nemocnice se pacientům měla původně otevřít až za dva týdny, současná situace ale urychlila přípravu na znovuotevření. Před dvěma dny, tj. 4. března 2024, organizace rovněž otevřela úplně nový projekt v oblasti Carrefour, kde je zprovozněný operační sál a lůžková část pojme 25 pacientů. Všudypřítomné napětí ale donutilo Lékaře bez hranic naopak přerušit činnost jejich mobilních klinik.

Obavy z nedostatku léků

Hlavní přístav v zemi je aktuálně jen obtížně dostupný. Již několik dní je uzavřeno i mezinárodní letiště. „Obáváme se nedostatku léků a zdravotnického materiálu. Toho, že se k našim zásobám nedostaneme včas. Jednak kvůli situaci, která panuje v přístavu, ale také z důvodu přerušení veškerých celních administrativních procesů. Máme strach, že nám dojdou zásoby – léky a jiný zdravotnický materiál. Ty jsou ale absolutně nezbytné, abychom dokázali pokrýt obrovské potřeby, kterým nyní čelíme,“ dodává Musubaho.

Dlouhodobě špatná bezpečnostní situace přispívá na Haiti ke zvyšujícímu se počtu přeživších sexuálního násilí. Lékaři bez hranic jen v roce 2023 pečovali o více než 4000 těchto pacientů
a pacientek. Obávají se však, že toto číslo bude nadále růst.

Aktuální vývoj je vyvrcholením politické, hospodářské a sociální krize, jež zemi sužuje od zavraždění bývalého prezidenta, Jovenela Moïseho. V roce 2022 byla země na několik týdnů ochromena vyhlášením tzv. „peyi lok“, tedy momentu, kdy byla celé země uvržena do lockdownu. Stalo se tak v reakci na vlnu demonstrací. Lidem to znemožnilo pracovat, nešlo dostat do země zásoby vody ani pohonných hmot. Mnoho zdravotnických zařízení tehdy přerušilo svou činnost. Zdravotnický systém v Port-au-Prince je opět pod obrovským tlakem. Lékaři bez hranic proto situaci sledují a své aktivity dle toho budou i nadále adaptovat. Nabídli také podporu i jiným nemocnicím napříč hlavním městem.

{{{ labels.morehistories }}}