19 Led 15 15 Zář 17

Libérie: Rozsáhlá distribuce sad pro dezinfekci domácností v Monrovii

Týmy Lékařů bez hranic v Monrovii začaly v rámci zásahu proti epidemii eboly s distribucí více než 50.000 sad pro dezinfekci domácností a ochranu rodinných příslušníků nakažených. Sady jsou sestaveny tak, aby se lidé mohli chránit, nakazí-li se jejich příbuzný, a aby si mohli sami dezinfikovat svůj dům a snížit tak riziko nákazy dalších členů domácnosti.

„Víme, že tyto sady nepředstavují řešení pro ebolu v Monrovii,“ vysvětluje Anna Halford, koordinátorka distribuce. „Ale vzhledem k rozsahu epidemie a neadekvátní mezinárodní reakci jsme nuceni zavést i taková výjimečná a nedokonalá opatření. K zvládnutí epidemie je potřeba, aby všichni nakažení lidé měli k dispozici lůžko v léčebném centru, což bude nemožné do té doby, než budou postavena další zařízení, která byla přislíbena. Mezitím mají lidé k dispozici sady, které jim umožňují chránit se před nákazou od příbuzných, kteří čekají na to, až se pro ně uvolní místo v ebolovém centru.“

Sady jsou složeny ze dvou kbelíků, které obsahují chlór, mýdlo, rukavice, ochranný plášť, plastové pytle, sprej a masky a také obsahují pokyny pro jejich bezpečné použití a zdravotnické instrukce. Lékaři bez hranic začali rozdávat sady lidem, pro které nebylo místo v ebolovém centru, a také těm, kteří přišli do styku s pacienty v centru, pracují v něm nebo žijí blízko něj.

„Naše sady nejsou určeny k tomu, aby lidé mohli o pacienty s ebolou pečovat doma,“ říká Laurence Sailly, vedoucí mise Lékařů  bez hranic v Monrovii. „K tomu by bylo potřeba intenzivní školení a podpora. Sady lidem alespoň umožní se nakrátko chránit před nákazou od svých příbuzných, než budou přijati do léčebného centra.“

Sady byly rozdány také rizikovým skupinám, jako jsou zdravotničtí pracovníci, kteří pečují o ostatní v oblasti, kde žijí. Lékaři bez hranic se nyní zaměřují na rodiny v hustě osídlených částech města, jako je Westpoint nebo New Cru Town, kde byl zaznamenán vysoký počet případů a kde lidé nemají peníze na ochranné pomůcky. Masová distribuce, která začala ve čtvrtek 25. září, by měla trvat šest až osm týdnů. Doposud se rozdalo více než 16.000 sad.

Při distribuci dezinfekčních sad týmy Lékařů bez hranic spolupracují s místními vůdci každé komunity, kteří ženám v každé domácnosti přidělují kupóny. Brzy ráno v určený den mohou lidé vyměnit kupóny za sady pro dezinfekci domácnosti a ochranu členů, kteří v ní žijí.

{{{ labels.morehistories }}}