13 Led 10 15 Zář 17

Haiti: Lékaři bez hranic reagují na ničivé zemětřesení

Praha, 13. ledna 2010. 12. ledna došlo k zemětřesení o síle 7,0 Richterovy stupnice s epicentrem vzdáleným asi 15 kilometrů jihozápadně od haitského hlavního města Port-au-Prince. Zprávy z Haiti hlásí stovky zraněných v masivně poškozené metropoli, prozatím je však složité ověřit přesnost údajů. Rovněž Lékaři bez hranic čelí rozsáhlému poškození svých zdravotnických zařízení v Port-au-Prince, zranění pacientů a personálu a přílivu nových raněných.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

Traumacentrum Lékařů bez hranic Trinite s kapacitou 60 lůžek (jedno z mála bezplatných chirurgických zařízení v Port-au-Prince) bylo zemětřesením těžce poškozeno.

Lékaři bez hranic se nyní pokoušejí zajistit bezpečnost a pokračování péče o pacienty přijaté v nemocnici Trinite a zřizují novou jednotku, která bude schopna reagovat na příliv nových pacientů.

Z porodnického zařízení Lékařů bez hranic Maternité Solidarité o kapacitě 75 lůžek byly kvůli poškození objektu a v rámci preventivních bezpečnostních opatření evakuovány těhotné ženy, rodičky a novorozenci.

Lékaři bez hranic rovněž provozují zdravotnické středisko Martissant 25 ve slumu Martissant a v jeho bezprostředním okolí. O situaci v tomto středisku zatím nejsou žádné zprávy.

Komunikační systémy, včetně mobilní sítě, nefungují a pohyb po silnicích je vážně omezen.

Lékaři bez hranic jsou hluboce znepokojeni nad bezpečností svých pacientů a zdravotnického personálu v Port-au-Prince. Do oblasti budou vysláni další spolupracovníci, aby posílili přítomný personál a reagovali na nové potřeby ve dnech následujících po zemětřesení.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

{{{ labels.morehistories }}}