© Nicolas Guyonnet/MSF
15 Zář 21 15 Zář 21

EU není šampionem ve zprostředkovávání vakcín. Tuto snahu naopak blokuje.

V dnešním projevu ke stavu Evropské unie (EU) zazněla také zmínka o vakcínách proti onemocnění covid-19. Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyen, znovu vyzdvihla ambici EU podpořit zásobování světa vakcínami i jejich výrobu po celém světě. Kroky EU se však zatím ubíraly opačným směrem. Tady je reakce mezinárodního prezidenta Lékařů bez hranic, Christose Christou.

„Rozdíl mezi líbivou rétorikou EU o zastavení pandemie covidu-19 a skutečnými kroky unie je propastný. Zatímco politici pronášejí proslovy, ve kterých sami sobě gratulují, export vakcín z EU se ukázal být nedostatečným k zastavení pandemie. Unie včas neposkytla slíbené dávky. Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyen, řekla: ‚Udělejme vše pro to, abychom nemuseli čelit pandemii neočkovaných.‘EU však blokováním iniciativ za globální výrobu vakcín i jejich zásobování udělala přesný opak.

Pokud chce skutečně zabránit pandemii neočkovaných, měla by přestat blokovat návrh na zřeknutí se vlastnických práv farmaceutických firem (anglicky TRIPS – Trade-related Intellectual Property Rights, pozn. překl.) na půdě Světové obchodní organizace, měla by zajistit sdílení technologií pro výrobu vakcín proti covidu-19 a urychlit převoz dávek do rukou COVAXu i do zemí se středním a nízkým příjmem — a to co nejrychleji.“


Lékař a mezinárodní prezident Lékařů bez hranic Christos Christou při návštěvě pacientů s covidem-19 v Brazílii.

{{{ labels.morehistories }}}