© Lékaři bez hranic
24 Dub 20 05 Dub 21

Čtvrtá mise: Česká republika

Farmaceut Stanislav Havlíček s námi byl už na třech misích. Naposledy v Jemenu, odkud se vrátil na začátku března. Po návratu ho čekala mise čtvrtá a neplánovaná: boj proti COVID-19 doma v Česku.   

Letos jsem po návratu z Jemenu sice spal 22 hodin v kuse, ale na regeneraci jsem neměl tolik času, kolik jsem plánoval. Vrátil jsem se den před tím, než byl v České republice diagnostikován první pacient s COVID-19. Dva týdny poté mi začala čtvrtá mise.  

Nejsem v tom sám, začala všem zdravotníkům. A možná všem těm, kteří na rozdíl od nás „bez hranic“ za sebou nemají předchozí mise, které je mohly připravit. 

Bez zkušeností z mise by mi to šlo mnohem hůř 

Pro mé kolegy a kolegyně v lékárnách to mise byla a je. Často působí v podmínkách, které práci v terénu připomínají, a jde jim to skvěle. Aby jim to šlo ještě líp, vzal jsem si na starost distribuci ochranných pomůcek pro lékárny v celém Plzeňském kraji. Vím, že bez zkušeností z misí by mi to šlo mnohem hůř. V Lékařích bez hranic má tahle role zkratku SupplyCo neboli koordinátor zásobování.

Na misi Česká republika byly v březnu roku 2020 roušky a respirátory nejvzácnější zboží. Když se je podařilo už devátý den po vyhlášení nouzového stavu dostat do lékáren, měl jsem z toho stejnou radost, jako když se mi podařilo sehnat do nemocnice v Jižním Súdánu nebo v Jemenu žluté žilní katetry a infuze metronidazolu nebo do uprchlického tábora v Bangladéši inhalační salbutamol proti dušnosti. Tady se na konci března nedostávalo i něčeho tak obyčejného jako paracetamol. To se mi stalo zatím na každé mojí misi.


Multitasking 

Na misích to není jenom o zásobování, má to vždycky více úrovní — multitasking. Doma mi po návratu a den po vyhlášení nouzového stavu přestala téct voda. Nevěděl jsem, jestli je vadné čerpadlo, sací koš ve studni nebo tlaková nádrž. Všechny obchody s vodoinstalačním zbožím byly pro veřejnost nedostupné a já se na další tři týdny stal nákupčím materiálu. Na misi se této roli říká Local Purchaser nebo Supply Manager. 

Když už jsem měl doma všechny náhradní díly i zařízení dvakrát a ani po čtyřicáté mokré a velmi chladné exkurzi hluboko do studny voda netekla, stal se ze mě stavbyvedoucí (Construction Manager) a zároveň námezdní dělník (Daily Worker). To znamenalo si půjčit bagr, vykopat na dvoře pod zámkovou dlažbou prasklou trubku v zemi a vyměnit ji za novou plastovou. V době, kdy bylo nutné věnovat hygieně zvýšenou pozornost, jsem 22 dní čerpal vodu okovem ze studny a doma měl sprchu pro mise tak typickou, kyblíkovou (bucket shower). 

A do třetice vrstevnatého života na misi Česká republika jsem potřeboval dostat domů sedmnáctiletou dceru z ročního studijního pobytu v USA. Sehnat letenky a zařídit dopravu ze zahraničního letiště, když skoro nic nelítá. A splnit všechna možná bezpečnostní opatření včetně její ponávratové karantény. Téhle roli se na misi říká Transit Admin.

Misi Česká republika zvládám díky přípravě z těch předchozích 

Každá mise a každá role v ní je trochu jiná. Když se na ně podívám zpětně, potřeboval jsem každou, abych zvládl tu další. Pokaždé to byla výzva a šlo o něco trochu jiného. Misi Česká republika zvládám hlavně díky přípravě z těch předchozích. Většina z vás takovou možnost neměla, a i tak to zvládáte skvěle. Třeba to je ten důvod, proč jsme my Češi, Češky, Slováci a Slovenky na misích fakt dobří.

Jsou ale i věci, kterými se situace na misi v zahraničí a tady liší. Když jsem na misi Lékařů bez hranic, vím, kdy skončí. To teď nevíme a jenom doufáme, že to vědí ti, kteří vše řídí. 

Před odjezdem musíme napsat závěrečné hlášení. Když to neděláte až na poslední chvíli, ale poctivě a průběžně, při odjezdu před sebou máte přehled povedených i nepovedených realizací neustále se měnících plánů. Po úspěšné misi máte pocit, že se to povedlo. Zároveň vidíte i všechna drobná selhání; všechno, co šlo udělat lépe. I teď je dobré a důležité psát si průběžně poznámky k závěrečnému hlášení. Na samotném konci to pomůže k radosti z dobrého výsledku, jakkoliv cesta k němu nemusela být přímá ani hladká.

Spolu to zvládneme 

Zatímco na zahraniční misi víte, kdy odjíždíte domů, konec mise Česká republika je zatím v nedohlednu. Ocitli jsme se spíše v pozici místních zaměstnanců Lékařů bez hranic. Pracujeme doma a víme, že odsud cesta zatím nevede. Ani naše cíle a naše úkoly zatím nikdo nedefinoval. Ale můžeme k tomu přistoupit právě jako místní spolupracovníci někde daleko na misích.

Naše zahraniční mise vyhrávají místní lidé. Jejich nadšení z učení se nových věcí, jejich obětavost, otevřenost, ochota dělit se o životní příběhy a taky až dojemná péče o nás, lidi z daleka. V neposlední řadě i víra a naděje, že se jim už brzy povede vybudovat z rodné země funkční stát, kde se jim bude dobře žít. 

Pojďme to na domácí misi udělat taky. Pojďme vybudovat z rodné země místo, kde se nám bude dobře žít. Spolu to zvládneme.

{{{ labels.morehistories }}}