28 Čvc 09 15 Zář 17

Jižní Súdán: Nevybuchlá munice jako pozůstatek války ohrožuje životy dětí

Na mnoha místech Jižního Súdánu se i čtyři roky po uzavření mírové smlouvy mezi Severním a Jižním Súdánem nachází nevybuchlá munice: nevybuchlé bomby, miny, granáty, rakety a další náboje. Často jsou skryty v zemi a lidé jsou proti nim bezmocní. Nejvíce ohroženy jsou hrající si děti.

Každý rok je nevybuchlá munice vyplavena na povrch během období dešťů. Spolupracovníci Lékařů bez hranic to pozorují ve většině oblastí Jižního Súdánu, kde mají Lékaři bez hranic své mise.

Nikdo neví, kde se nevybuchlá munice příště vynoří a my očekáváme, že během období dešťů najdeme ještě další,“ říká Dave Croft, koordinátor projektu Lékařů bez hranic v Nasiru ve státě Horní Nil. „Včera jsem našel na přistávací dráze zásobník ostrých nábojů, který byl deštěm vyplaven na povrch. Všude si tu hrají děti. Jsou zvědavé a berou do ruky všechno, co najdou. Proto je nezbytné provést osvětovou kampaň, která by ukázala nebezpečí spojené s minami a to především dětem.“

Že situace může mít trvalé následky, ukazuje i nehoda z úterý 14. července, při které byl v Nasiru vážně zraněn sedmiletý chlapec. Když šel ze školy domů, našel hrot lesklého kovu, trčící ze země. Když se ho snažil vytáhnout, náboj explodoval a těžce ho zranil. Chlapec byl poté převezen do nemocnice Lékařů bez hranic poskytující chirurgickou péči, spolu se základní zdravotní péči a hospitalizací pacientů.

 „Když se ozval výbuch, jeho rodina přiběhla na místo a chlapce ihned přinesla k nám do nemocnice, která naštěstí stojí poblíž. Obě ruce měl zcela roztrhané. Musel jsem mu je u loktů amputovat. Dále měl vnější poranění na obličeji, krku, zádech, břichu a nohou. Kromě toho během výbuchu také oslepl,“ říká Jose Sanchez Giron, chirurg Lékařů bez hranic v nemocnici v Nasiru.

Stav chlapce je v současnosti stabilizovaný, ale je těžko představitelné, jak bude vypadat jeho budoucnost.

Přišel o obě ruce a je slepý. To jednomu trhá srdce. Na jednu stranu jsou jeho rodiče šťastní, že to přežil, ale zároveň si dělají starosti o jeho budoucnost. Je to statečný chlapec, ale těžko říct, jak bude vypadat jeho budoucnost v zemi, kde je těžké přežít i za normálních okolností,“ říká Giron. „Včera mohl konečně opět promluvit a vyprávět nám, co se stalo,“ dodává Croft.

Lékaři bez hranic jsou zdravotnická organizace a obětem mohou nabídnout jen zdravotní péči. Je proto zcela nezbytná další pomoc namířená k odstranění nevybuchlé munice. Kromě toho je také třeba lidem v postižených oblastech, především pak malým dětem, nabídnout více informací o každodenní hrozbě, kterou nevybuchlá munice představuje.

Lékaři bez hranic poskytují akutní zdravotnickou pomoc v Súdánu od roku 1978. Kromě opakovaných výbuchů násilí v regionu je problém i nedostatek potravin, tuberkulóza, Kala azar, vysoká úmrtnost při porodu či pravidelné epidemie meningitidy, spalniček, cholery a malárie.

{{{ labels.morehistories }}}