13 Dub 17 15 Zář 17

Kolumbie: Lékaři bez hranic poskytují zdravotní a psychologickou asistenci lidem zasaženým sesuvy půdy v Mocoa

Po vyhodnocení humanitárních potřeb obětí sesuvu půdy, ke kterému došlo před dvěma týdny ve městě Mocoa v jižní Kolumbii ve čtvrti Putumayo, zahájil tým Lékařů bez hranic poskytování psychologické pomoci a zdravotní péče obětem tohoto neštěstí. Péče je poskytovaná v jednom z táborů, které byly postaveny pro postižené v této oblasti.

Lékaři a psychologové Lékařů bez hranic provádějí primární zdravotní konzultace v lokalitě „Las Americas“, kde jsou ubytovány stovky rodin a lidí, kteří přišli o všechno. Prioritně jsou ošetřovány zranitelné skupiny – ženy a děti. Jen za první dva dny tým provedl 37 konzultací.

Psychologická pomoc je poskytovaná jak v této lokalitě, tak i ve městě a okolních oblastech, kde se lidé postižení touto přírodní katastrofou ukryli. Psychologové Lékařů bez hranic začali v komunitě provádět skupinová sezení a poskytovat také individuální konzultace, aby se mohli oběti neštěstí snáze vyrovnat se ztrátou svých blízkých a domovů a vrátit se k běžnému životu po neštěstí, při němž bylo zničeno více než 17 čtvrtí ve městě.

„Lidé jsou stále silně rozrušení ze ztráty svých rodin a osobních věcí,“ řekl Laura Garzón z týmu psychologů. V prvních dnech bylo provedeno 10 individuálních psychologických konzultací a skupinová sezení pro 80 lidí. Rozhovory se týkaly i prevence sexuálního násilí a naše týmy také lidem poskytovaly zdravotní potřeby.

Počet mrtvých a pohřešovaných se stále zvyšuje. Podle posledních oficiálních zpráv ze čtvrtku minulého týdne zemřelo 293 osob, 323 osob bylo zraněných a počet postižených rodin přesahuje 3000.

Tým Lékařů bez hranic bude pokračovat ve vyhodnocování potřeb těch, kteří nejsou ubytování ve zbudovaných přístřeších, a monitorovat šíření možných nemocí vzhledem ke špatným hygienickým podmínkám a omezenému množství pitné vody.

Okamžitá reakce na mimořádnou situaci

V sobotu 1. dubna, v časných ranních hodinách se kvůli silnému dešti vylily z břehů řeky Mocoa, Mulato a Sancoyaci a způsobily sesuvy půdy v několika částech města Mocoa. Povodně v okolí těchto tří řek spustily lavinu bahna a kamenů, které zničily několik čtvrtí ve městě.

Během několik a hodin po neštěstí byl sestaven krizový tým pracovníků z různých částí Kolumbie, kde Lékaři bez hranic už 15 let poskytují primární zdravotní péči a psychologickou pomoc i péči v oblasti sexuálního a reprodukčního zdraví. Pacienty jsou oběti ozbrojeného konfliktu a násilí mezi izolovanými skupinami obyvatelstva ve 20 částech města.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}