19 Květen 14 15 Zář 17

Žádáme okamžitá opatření v boji s tuberkulózou

Ženeva/Praha, 19. května 2014 – U příležitosti 67. zasedání Světového zdravotnického shromáždění, které má na programu přijetí ambiciózního plánu pro boj s tuberkulózou (TBC) na příštích 20 let, vyzývají Lékaři bez hranic vlády, aby se intenzivně zaměřily na zlepšení diagnostiky a léčby rezistentní TBC už v příštích 12 měsících. Pacientka Lékařů bez hranic Phumeza Tisile, která přežila boj s rezistentní TBC, předá delegátům manifest „Vyšetři mě a uzdrav“, výzvu pacientů a jejich lékařů k okamžité akci pro zlepšení chmurných vyhlídek, jimž dnes pacienti s rezistentní TBC čelí.

„Velmi vítáme ambiciózní cíle pro boj s TBC až do roku 2035, ale dvacetiletý plán nemůže zachránit život těm, kteří právě teď umírají, protože jim chybí diagnostika a léčba,“ pronesl Manica Balasegaram, výkonný ředitel kampaně Access Lékařů bez hranic. „Vlády nemohou pouze připojit svůj podpis na tečkovanou linku a pak celý rok sedět se založenýma rukama. Jako důkaz svého odhodlání dosáhnout předsevzatých cílů musí vlády pracovat na snížení úmrtnosti na rezistentní TBC už v příštích 12 měsících. Přinejmenším je třeba ukončit čekání na smrt tisíců lidí diagnostikovaných s rezistentní TBC, kteří nemají přístup k řádné léčbě."

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nejméně 17 000 lidí s diagnózou rezistentní TBC v roce 2012 nezahájilo léčbu. Tito pacienti nadále trpí, zůstávají infekční a zvyšují už tak katastrofální míru úmrtnosti. Počet diagnostikovaných pacientů je navíc jen zlomkem v počtu odhadovaných nemocných – až 80 % osob pravděpodobně není diagnostikováno vůbec. Nákladná dvouletá léčba s mučivými vedlejšími účinky je navíc úspěšná pouze v polovině případů.

Manifest „Vyšetři mě a uzdrav“ podepsalo více než 53 000 lidí z celého světa (247 z ČR), z toho 800 pacientů s rezistentní TBC a 1500 lékařů a ošetřovatelů.

„Během mého tříletého boje s rezistentní TBC jsem viděla na tuto příšernou nemoc zemřít příliš mnoho svých přátel,“ vypráví Phumeza Tisile, spoluautorka manifestu „Vyšetři mě a uzdrav“ a sama vyléčená z nejtěžší formy rezistentní TBC. „Jsem dnes v Ženevě, abych jménem všech nemocných i těch, kteří už zemřeli, předala ministrům zdravotnictví jasnou žádost. Žádáme opatření, žádáme odpovědnost, žádáme větší šanci na přežití. Udělejte prosím, co je ve vašich silách, protože my nemůžeme dlouho čekat.“

Pro boj s TBC jsou nutně zapotřebí nová, kratší, efektivnější a cenově dostupná léčebná schémata. Jen tak bude možné mít nemoc pod kontrolou a považovat ji za vyléčitelnou. Výzkumné možnosti jsou však podmíněny výrazně vyšším financováním ze strany států.

Lékaři bez hranic se věnují léčbě TBC už více než 30 let. V posledních letech zaznamenali na svých klinikách alarmující nárůst počtu forem rezistentních na běžnou léčbu. Lékaři bez hranic jsou dnes největším nevládním poskytovatelem léčby TBC na světě, každý rok ve 21 zemích přijímají do péče více než 30 000 pacientů, z toho 1 800 s rezistentními formami nemoci.

 

{{{ labels.morehistories }}}